Image default
Arhiva

Po 500 KM za 23 porodice sa 3 i više djece u općini Novi Grad

Podrška porodici i natalitetu:

Općina Novi Grad Sarajevo dodijelila je jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od po 500 KM za još 23 porodice koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto i više djece….

Tim povodom u zgradi Općine danas je upriličeno druženje sa najmlađim stanovnicima naše općine i njihovim roditeljima. Predsjedavajuća Općinskog vijeća Općine Novi Grad Edina Gabela i Elvir Kosovac, sekretar OV i član Komisije za dodjelu ove vrste pomoći uz simbolične poklone uručili su i rješenja za dodjelu novčane pomoći, koju Općina Novi Grad dodjeljuje već drugu godinu s ciljem pružanja podrške porodici i natalitetu.

Uz čestitke sretnim roditeljima predsjedavajuća Gabela je kazala da je to simbolična nagrada od ove lokalne zajednice roditeljima koji dobiju treće i više djece.

Istakla je da je Općina Novi Grad najmnogoljudnija Općina u BiH, te da raduje činjenica da je u protekle dvije, tri godine povećan broj novoupisane djece u prvi razred osnovnog devetogodišnjeg obrazovanja. Također, dodala je da su u ovoj godini novčanu pomoć dobile 82 porodice sa adresom prebivališta na području ove lokalne zajednice.

„Danas smo uručili rješenja za 23 porodice kojima će biti uručena novčana pomoć, odnosno nagrada za dobitak trećeg i svakog narednog djeteta ili blizanaca. Ovim smo pomoć dodijelili za ukupno 202 novogradske porodice za čiju namjenu je iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojeno 60.000 konvertibilnih maraka, a obzirom na broj novorođene djece, u ovoj godini smo povećali sredstva na 70.000 KM. Sretni smo da kao Općina možemo obradovati naše sugrađane, koji su se opredijelili da imaju velike porodice“, istakla je Gabela.

Zakira Šehić, majka je troje djece, sinova od 19 i devet godina, a ove godine dobila je i djevojčicu.

„Ova prekrasna djevojčica je naš poklon, a pomoć od Općine puno znači, prije svega zbog saznanja da nismo zaboravljeni, pa tek onda zbog materijalnih potreba“, rekla je Zakira.

Današnjem druženju prisustvovala je i Sabina Karišik, također majka troje djece, dvije djevojčice i dječaka.

Sabina kaže da je pomoć vrlo korisna svakoj majci bez obzira na materijalno stanje koje ima, jer danas je vrlo teško čak i da se odlučite da rodite treće dijete, jer država ne vodi brigu o tome.

„Moje iskustvo je prekrasno, prije tri mjeseca sam dobila kćerkicu. Iako sam imala sina i kćerku, bez razmišljanja sam se odlučila za treće dijete. Djeca su naše najveće bogatstvo“ , kazala je.

 

pravisavjeti.info

Related posts

Povelja Kulina bana – rodni list bosanske državnosti

BiH šalje svoje vojnike u Afganistan

Trebate posao medicinara u Njemačkoj ?

Leave a Comment