Play Store izbacio kompaniju čije je aplikacije preuzelo 100 miliona korisnika

DO Global, kineska tvrtka koja se bavi izradom aplikacija za pametne telefone, protjerana je iz Googleove trgovine Play nakon što je otkriveno kako su se bavili oglasnim prijevarama i zlorabili dozvole koje su im korisnici davali.

Kompanija čiji je suvlasnik kineska korporacija Baidu uhvaćena je, između ostalog, kako lažira klikove na oglasima u svrhu povećanja prihoda.

U Googleu su zbog toga počeli uklanjati njihove aplikacije iz trgovine Play. Nije službeno potvrđeno jesu li im udijelili i službenu zabranu korištenja te trgovine, ali 46 od oko stotinu aplikacija koje su imali na Playu više nisu dostupne.

Stručnjaci za računalnu sigurnost su u barem šest aplikacija pronašli računalni kod čija je svrha stvaranje lažnih klikova, a koji bi bio aktivan u pozadini i dok je aplikacija isključena.

Početkom prošle godine u Googleu su uklonili 60 igara iz Playa nakon što je otkriveno kako sadrže zlonamjerni softver čija je svrha prikazivanje oglasa za pornografiju. Brojne igre među tih 60 bile su namijenjene djeci, piše Verge.