Plaćate posrednika koji će vam zakazati termin za njemačku vizu?

Veliki broj onih koji žele otići da rade u Njemačku ili napustiti BiH susreo se s “dosjetljivim” građane koji pokušavaju zaraditi posredovanjem pri zakazivanju termina u njemačkoj ambasadi u Sarajevu.

Iako se ta procedura može obaviti samostalno i besplatno.

Zahtjevi za zakazivanje termina sve su učestaliji, pa su se neki dosjetili da usluge posredovanja nude putem oglasa, a njihove cijene kreću se od 50 KM pa naviše.

Oni koji nisu uporni da sami zakažu termin, odlučuju se na ovu vrstu usluge.

Jedan korisnik koji na sajtu olx.ba ( PIK.BA ) nudi ovu uslugu kaže da ukoliko je potrebno zakazivanje za radnu vizu može da zakaže termin za 20. februar, a “to bi koštalo 120 KM, a za tzv. spajanje porodice potrebno je izdvojiti 220 KM”.

“Po saznanju njemačke ambasade angažovanje uslužne agencije za rezervaciju termina prema zakonodavstvu BiH nije zabranjeno.

Ali, Ambasada ukazuje na to da to nije potrebno i da podnosioci zahtjeva sami mogu izvršiti svoju rezervaciju termina”, kazali su iz njemačke ambasade u BiH .

Na njihovom sajtu stoji obavještenje da samo one osobe koje su direktno od Ambasade putem e-maila dobile potvrdu sa svim pojedinostima o terminu, su uspješno rezervisale termin.

Iz njemačke ambasade napominju da ne sarađuju sa uslužnim agencijama i da se termini mogu samostalno i besplatno rezervisati.

Oni koji nude ovakve usluge tvrde, međutim, da je ovaj postupak legalan jer se nigdje ne zabranjuje da angažujete nekoga da umjesto vas uradi taj posao.

Jedan od onih koji nude usluge naglašava da ne postoji mogućnost ubacivanja u sistem preko reda, nego samo kad bude postojao slobodan termin za to.

“Nedavno sam bila na razgovoru za posao njegovatelja u Njemačkoj, nekoliko mojih kolega i ja smo tada potpisali ugovore sa poslodavcem, međutim ostalo je još da dobijemo termin u njemačkoj ambasadi.

Angažovali smo čovjeka koji nam je uspio zakazati četiri termina”, rekla je čitateljka koja je željela da ostane anonimna.

Link za rezevaciju termina je ovaj:

https://service2.diplo.de/rktermin/extern/choose_realmList.do?request_locale=de&locationCode=sarj

rezervacija-termina-640x463

Odlazak na samu stranicu sa upustvom za rezervaciju termina nam da sledeću poruku:

Važna napomena!

Svi termini u kategorijama „u svrhu spajanja porodice“ kao i u „svrhu zapošljavanja“su trenutno rezervisani. Iz tehničkih razloga je moguće rezervisanje termina maksimalno 14 sedmica unaprijed. Svakog dana se otvara u sistemu novi kalendarski dan za rezervisanje termina. Nije moguće zakazivanje vanrednog tj. ranijeg termina u svrhu klasičnog zapošljavanja. Predsaglasnost (tzv. Vorabzustimmung) od njemačke agencije za zapošljavanje ili ugovor o radu sa određenim datumom ne predstavljaju razlog za zakazivanje vanrednog termina, obzirom da su nam isti limitirani i isključivo predviđeni za hitne slučajeve.Zahvaljujemo na Vašem razumjevanju.

Gotovo tokom cijelog dana uvijek ćete dobiti tu istu poruku… U čemu je onda trik?

Trik za rezervaciju se sastoji u sledećem, termini za novi dan se otvaraju svakog radnog dana u ponoć, dakle 00:00. Tada ako otvorite stranicu dobićete mogućnost da rezervišete termin, ali ni tada ga nećete sigurno dobiti, a evo i zašto…

Svake večeri u ponoć oko 500 osoba pokušava da rezerviše tih par slobodnih termina u isti momenat. Neko unese i otkuca brže svoje podatke, neko sporije. Ne pomaže ni sigurnosni kod, koji je namjenjen tome da spriječi automatsko unošenje putem određenih programa, jer vrlo često vi ćete u toj strci i brzini otkucati kod pogrešno pa ćete dobiti novi za unos. Dok unesete taj drugi kod, termini su već zauzeti.

Trebate znati i da postoje ljudi koji su napravili programe za popunjavanje ovih podataka (finansijska korist), te tačno u ponoć, kompjuterski program automatski popuni za njih sva ta polja za unos osim sigurnosnog koda. Na taj način su oni već u prednosti 20tak sekundi, dok vi tek krećete da unosite podatke. Kako oni svakodnevno putem oglasa u novinama i oko amabasade sakupljaju nove klijente, oni iznova i iznova bivaju brži od vas tokom unosa podataka.

Šta je rješenje za rezervaciju termina?
Rješenje je da sve podatke potrebne za unos napišete u Notepad dokument, a to su:

Ime
Prezime
Broj pasoša
Email adresu
Datum rođenja.
U tačno 00:00 časova potrebno je da osvježite listu slobodnih datuma, klikom na zelenu strijelicu pored datuma “desno” (ulogujete se 1 minut prije 00:00 i onda tačno u 00:00 krenete klikat na zelenu strelicu) i pokazaće vam se .

Zatim od liste termina izaberete jedan od tri ponuđena (nekad budu samo dva) i onda umjesto da kucate svaki tekst uradite copy/paste iz Notepada vaših podataka.

Obratite pažnju tokom prijave na datum. Datum mora biti ka na slici iznad, a na kraju godine ne smije biti tačka, inače ćete dobiti grešku sa oznakom da ispravite datum. Dok vi ispravite datum, termini su otišli.

Postoji i bolje rešenje u vidu korištenja pamćenja tih polja u vašem browseru, naime ako ste već jednom kucali te podatke dovoljno je da pritisnete strelicu na dole, na tastaturi i izaberete podatke koje ste već unosili. Tako prvo veče se posvetite samo tačnom unošenju podataka, a onda sledeće veče pomoću strelice na dole na tastaturi, izaberite vaše sačuvane podatke.  Treba reći da ovo ne radi u svim browserima. Ako koristite Google Chrome trebalo bi da funkcioniše.

Jednom kada uspijete na vrijeme popuniti ova polja iznad i na vrijeme stići unijeti sigurnosni kod, dobijete ovakvu poruku da ste uspjeli rezervisati termin.

Nakon ove poruke, u neko dogledno vrijeme će vam stići email koji trebate odštampati i pokazati prilikom odlaska na termin tog datuma.

Važno: petkom naveče to znači u subotu ujutro nema termina jer je to neradni dan. Subotom naveče to znači u nedelju ujutro takođe nema termina, zbog istog razloga. Nedeljom naveče tj u ponedeljak ujutro ima termina jer je to prvi radni dan sedmice.

Da li bi Njemačka ambasada trebala da preduzme nešto povodom ovoga?
Po našem mišljenju svakako da bi trebala. Mnogim ljudima propadaju ugovori i poslovi iz nemogućnosti dobijanja običnog termina za razgovor za vizu, iako svu ostalu papirologiju imaju urednu.

Napomena
Ne radimo rezervacije termina. Ovo uputstvo je nastalo tokom više pokušaja autora ovog teksta da, onlajn putem, rezerviše  termin u ambasadi Njemačke za prijatelja. Sa njime autor želi da pomogne manje tehnički sposobnim čitaocima ovog sajta da sami bez plaćanja trećim licima uhvate termin besplatno.  Pogledajte i komentare naših čitalaca ispod, vrlo često njihova iskustva mogu biti korisna, takođe pozivamo da sami ostavite mišljenje ili poboljšanje ovog teksta putem komentara.

https://www.youtube.com/watch?v=0tEYIAosshc