Image default
Arhiva

Pitaš li se je li Bitcoin halal valuta?

Prema Pew istraživačkom centru, islam je religija koja se najbrže širi na svijetu, te je trenutno oko 1,6 milijardi muslimana, što čini 23% ukupne populacije.

Većina muslimana živi u pacifičkom dijelu Azije, zemljama kao što su Indonezija i Indija, iako se tradicionalno sa islamom ponajviše povezuju Bliski Istok i Sjeverna Afrika.

Fintech i šerijat?

Postoje specifične potrebe muslimana kada je u pitanju bankarstvo i finansije.

Islamski kanonski zakonik, poznat više kao šerijat, baziran je na učenjima svete knjige Kur’an, kojom su uređeni odnosi među ljudima i različiti životni aspekti, pa samim tim i trgovanje i poslovanje – muammalat. Prema kur’anu, kamata (riba) je izričito zabranjena, kao i investiranje u biznise koji posluju sa stvarima zabranjenim u islamu, poput alkohola, pornografije i igara na sreću.

Posljednjih godina, sve je veće interesovanje za islamskim bankarstvom, te je i izvršni odbor MMF-a nedavno održao prvu plenarnu sesiju o islamskom bankarstvu.

Fintech (tehnološke inovacije u finansijama) i razvoj uzima maha u svijetu sve više. Rast kripto-valuta, poput Bitcoina i razvoj u Blockchainu je dotakao i islamski svijet.

Ustvari, Ujedinjeni Arapski Emirati, već imaju mjenjačnicu Bitcoina po imenu BitOasis i nude i uslugu Bitcoin Wallet (Bitcoin novčanik). BitOasis također nudi usluge i u Kataru, Kuvajtu, Bahreinu i Saudijskoj Arabiji. Ove usluge prisutne su i u Indoneziji i Maleziji.

Šta islam kaže o Bitcoinu?

Prema naučnom članku koji je objavio Charles W.Evans pod nazivom: „Bitcoin u islamskom bankarstvu i finansijama“ kaže: „Povezanost između BMS-ova, poput Bitcoina (koji se naziva još i virtuelnom valutom)i islamskog bankarstva i finansija pokazuje da BMS poštuje principe zabrane kamate i inkorporira principe maslahe i zajedničkog dijeljenja rizika.“

Je li Bitcoin Halal? Jeste, ali moderne valute nisu

Blossom Finance je mikrofinansijska institucija u Indoneziji koja pomaže poduzetnicima i malim preduzećima. Matthew je musliman Amerikanac koji je radio sa fintech startupima poput Boku i Xoom. Kaže da se Bitcoin može smatrati i valutom i sistemom naplate što je bitna razlika, jer u oba slučaja šerijatski principi mogu da se razlikuju.

“Kao sistem naplate, Bitcoin je halal. Ustvari, Bitcoin ide dalje od toga šta konvencionalni zatvoreni sistemi nude. Za razliku od konvencionalnih bankarskih sistema,gdje nema garancije da onaj koji plaća sredstvima ustvari posjeduje ta sredstva i ima ikakvu vrijednost vezanu za to (npr.kreditne kartice), Bitcoin matemaitčkom tačnošću prebacuje samo novac sa pripadajućom vrijednosti i sredstvima.Konvencionalne banke operiraju na principu frakcijskih rezervi, koje su zabranjene u islamu.“

Štaviše, Bitcoin je i više halal nego moderne novčane valute.

Bitcoin-ova stabilnost mu ide u prilog

Stabilnost ove vitruelne valute ide tome u prilog, s obzirom na princip izbjegavanja nesigurnosti u islamskim finansijama.

Ali dali se ovo može smatati novcem prema islamu?

Islam podržava suštinska dobra koja mogu biti korištena kao valuta. Papirni i elektornski novac se može koristiti, ali ukoliko je njihova vrijednost vezana za suštinsku robu (poput zlata). Onda, da li je Bitcoin novac? Matthew kaže danije:

„Historijski gledano, islam priznaje samo robu suštinske vrijednosti poput zlata , srebra, riže, datula, žita i soli. U nekoj striktnoj interpretaciji toga šta se kvalificira kao novac, Bitcoin vjerovanto ne poštuje te principe.“

Međutim, ne možemo sporiti da je vrijeme virtuelne valute pred vratima, štaviše – već uveliko u upotrebi u razvijenim zemljama, te je pitanje vremena kada će preuzeti globalno tržište.

Related posts

Tv duel na temu referenduma

SAVJETNICI

Pogledajte fascinantne kadrove BiH koje je snimila televizija iz Kuvajta

SAVJETNICI

Facebook news

SAVJETNICI

Leave a Comment