Pitanja i odgovori: Nedoumice pčelara

Proljeće na pčelinjaku

Mnogo se piše o uzimljavanju pčela, dok se kraj zime ili dolazak proljetnih dana možda spominje i premalo.

Ovdje ćemo pokušati pomoći odghovoriti na neke situacije na pčelinjaku krajem zime i u rano proljeće.

Počnimo s nekim na email pristiglim pitanjima na adresu portala www.pravisavjeti.info

Kada trebam početi s hranjenjem pčela odnosno prihranom?

Najbolje nikad.

Ali, ako je sezona bila loša i od ovog najboljeg nikad postoji bolje rješenje. Tijekom siječnja/veljače a sve ovisno naravno o tome gdje se nalazite i kako ste uzimili svoje pčele primjetit ćete da se samo klupko udaljuje od leta košnice i izbija na vrh satonoša. To je znak da su zalihe hrane pri kraju.

Kako su u februaru i početkom marta u djelovima države noćne temperature još uvijek prilično niske za ozbiljniju prihranu sirupom preporuka je dodavanje pogača na vrh satonoša. Tokom dana ovisno o načinu dodavanja možete krajem veljače početi s manjim količinama sirupa, no pripazite na mogućnost pojave grabeži.

Kada u proljeće treba početi s intenzivnijom stimulativnom prihranom?

Tokom godina zaključak je da vrijeme itekako utječe na uspjeh stimulativne prihrane. Prerano kretanje u intenzivniju stimulativnu prihranu može dovesti do nekih neželjenih situacija na primjer da se sirup kod pada temperature (posebno u noćnim satima) osim što je prehladan zgusne ili smrzne. To smrzavanje u nekim trenucima može biti za pčele pogubno, posebno ne nalazi li se pčelinjak dovoljno blizu da možete reagirati svakodnevno.

Može li se u proljeće pčele hraniti kristalnim šećerom?
Može.

Kristalni šećer pčele mogu uzimati i kad je vani hladno, odnosno prehladno za sirup, a nemate “pri ruci” pogaču. Po tom pitanju kod pčelara ćete čuti različita mišljenja od toga da pčele ne uzimaju šećer pa sve do toga da je isti štetan. Istina je da sve zajednice neće na isti način reagirati posebno ne ako se nalaze na različitim lokacijama. Osim toga pčele intenzivno ostavljaju šećer čim postoji mogućnost izlaska ili kad se pojavi bilo kakva naznaka medenja. Šećer je kao i sirup ili pogača bolja opcija od mogućnosti da vam pčele gladuju.

 Kada početi s ozbiljnijim pregledom koji uključuje pregled okvira?
Ovisi o lokaciji i naravno godini, na područjima Hercegovine uz more prema dosadašnjim iskustvima nešto ranije dok u kopnenim krajevima to je najčešće od sredine marta. Sve u svemu početnici ponekad misle da će zakasniti. Nećete zakasniti, kada pčele intenzivno izljeću po cijele dane u potrazi za hranom, pripremite opremu i alat pa kad to vrijeme dozvoli “prolistajte” okvire.

U proljeće dodavanje peludi ili proteina?
Isto kao što je med bolji od sirupa, pelud je bolja od proteina. Proteini su nužno zlo nemamo li peludi. No primjetit ćete da pčele i tijekom zimskih mjeseci kad to vrijeme dopusti unose pelud. To je iz razloga jer im ona u proljetnim danima nužno treba i jer je kao takva nezamjenjiva.

Koliko prihranjivati u proljeće i do kada?
Ovdje ne vrijedi ono pravilo “Više je bolje”, no priznat ćete da ni “Manje je bolje” nije uvjek primjenjivo. Krajem zime i u rano proljeće prihranjuje se ako treba i onoliko koliko treba. Kako znati kad je dosta? Pa kada počinje unos izvana bolje je prekinuti, pčele će bolje znati koliko i gdje treba sakupiti i kamo to smjestiti. Naime imajte uvijek u vidu da će pčele unositi i instiktivno sakupljati hranu neovisno o tome da li im ona treba ili ne, da li su zalihe popunjene ili ne.

Voda u pojilicama, od kada?
Što prije to bolje, i ne zaboravite da ovdje vrijedi pravilo “Više je bolje”.