Pitamo agronoma: Kako da rastjeram zmije od kuće?

Zmije traže nakupine kamenja ili ostalog materijala kao svoja staništa, pogotovo ako su još obrasla raslinjem.

Na dobro poznatu adresu portala PRAVI SAVJETI.info došlo je pitanje koje glasi: Molim vas da mi date savjet kako da rastjeram zmije od kuće, kako je ugrijalo stalno se pojavljuju i ugrožavaju mi djecu?

Za portal PRAVI SAVJETI.info odgovara: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Nije ugodno kad vam zmije borave oko kuće u grmovima i slično. Zbog toga moramo poduzimati mjere da ih izbacimo iz dvorišta ili da im pokušamo zabraniti ulazak.

Niste naveli o kojim zmijama se radi, pa ćemo ovaj put odgovor dati općenito.

Poznato je da zmije ne obitavaju na površinama gdje se ne osjećaju sigurnim. Kako bi se riješili zmija, moramo njihova staništa učiniti nesigurnim za obitavanje.

Takve površine potrebno je obrađivati, kultivirati, raslinje i grmlje očistiti, travu kositi, a po mogućnosti veće kamenje ukloniti, te ukloniti sve hrpe kamenja ili “gromače”.

Osim toga, pokošeno raslinje se mora ukloniti i spaliti sav otpad. Nije od viška redovno paliti vartu, da bi ih i na taj način potaknuli da odu sa vašeg imanja.

Iskreno trajno sprječavanje naseljavanja zmija na neko područje (voćnjak, dvorište ili neku drugu površinu) teško je izvedivo, ali moramo redovno poduzimati mjere sprječavanja i nastojati da se one jednostavno ne vraćaju …

Mogu se koristiti i pocinčana mreža sa sitnim oknima kojom se ogradi cijela površina. Danas na tržištu postoje pripravci koji se mogu koristiti u rastjerivanju zmija.

Jedan od takvih pripravaka je i Viperalt-repelent koji svojim mirisom tjera zmije. Možete ga nabaviti u svim bolje opskrbljenim poljoljekarnama ili tržnim centrima. Cijena je oko 50,00 KM.

Ili da nabavite patke, tuke ili guske, koje će ite kako oežati zmijama život na vašem imaju, što je vama i cilj.

Pokušajte raditi neke od ovih radnji, možda Vam pomogne.

Za portal PRAVI SAVJETI.info odgovara: Munib Prošić dipl.ing.agr.