Image default
Arhiva

Pismeni rad mladog Bosanca “postao” hit na internetu

Neke je nasmijao, neke rastužio

Pismeni zadatak jednog dječaka iz Bosne i Hercegovine koji je dospio u javnost, postao je pravi hit na društvenim mrežama.

Priču o jednom ljetovanju, prvoj ljubavi i razvodu roditelja sa kojim se dječak vrlo lako pomirio, podijelile su hiljade ljudi na Fejsbuku.

Bosanski humor prožet teškom porodičnom pričom koju maleni autor predstavlja ležerno i gotovo smireno, zasijao je u punom sjaju.

Pismeni rad prenosimo u celosti:

– Ove sam godine bio s porosicom na moru. Ja, sestra i burazer. I otac i majka. Isto. Ja sam iš'o svako jutro sam po hljeb, a tata je pio popodne po najgoroj vrućini. Jedno dva dana nisam iš'o na plažu jer sam se od nečega osuo. Drugi dan mora, tata je slomio majku pred narodom.

Nitko se ni okrenuo nije. Takav je narod. Majka je govorila nama djeci da će dajdža Ibro slomiti tatu kad se vratimo. Dajdža Ibro je samim time majčin brat. On je musliman kao i mi. Zaljubio sam se u Sandru, ona je pola – pola. Majki nije pravo u vezi toga. Sandra je odlična u školi. Ima velike plave oči.

Kad me poljubila zamantalo mi se. Seka se ubola na ježa. Vriskala je dva sata. Kad smo je odveli doktoru on je rekao da nije jež nego srća. Noga joj se zagnojila, pa smo morali nazad. Ja sam se jedino obradovao tome što će dajdža Ibro slomiti tatu. Jer dosta je više bilo. Njegovog…Terora.

Kad smo došli kuči dajdža je došao da se pozdravimo jer on je se vrać'o nazad u Ameriku. Majka mu nije rekla ništa za tatu. Meni je zaprijetila da šutim. Neće kaže da se dušmani raduju. Neće ni da se dajdža brine. Malo mu je firme. Dvaput mu je puc'o čir. Ja sam je pit'o kakvi dušmani, a ona je rekla da niko ionako ne gleda svoja posla nego jedva čeka neki haos. U susjedstvu. Takav je narod.

Ove godine je buraz krenuo u prvi razred. On je isti tata. Prvi dan se potukao dvaput. Majka je plakala, a tata mu je uz'o Toblerone. Takav je tata, samo nek je kontra svima. Burazova učiteljica je rekla da preporučuje se pažnja roditelja. Ja sve mislim da će, kad se dajdža Ibro opet vrati iz Amerike, tata morati odseliti iz kuće. Majka je predala za rastavu. Još ne smije da mu kaže, ali će mu sigurno reći.

A narod nek’ jede govna. Nije se zbog naroda ni udavala”, napisao je dječak u sastavu.

Napomena: Radi se zapravo o “pismenom radu” koji je prije 15 godina u dokolici sastavio sarajevski muzičar Dino Šaran i koji s vremena na vrijeme “postane hit”.

 

Autor: (A.Č.) – avaz.ba

Related posts

Javni poziv za kreditiranje industrijskih projekata u FBiH

Vremenski bilten

Univerzum se “povećao”

Leave a Comment