Pernar: “Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!”

“Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!”

Ivanu Pernaru, zastupniku hrvatskog Sabora iz redova Živog zida, danas je na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) izglasano skidanje zastupničkog imuniteta, prenose hrvatski mediji.

Pernaru je imunitet skinut po zahtjevu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, a zbog crtanja grafita – kaznenog djela protiv imovine i oštećenja tuđe stvari.

Sa četiri glasa za , jednim protiv (sam Pernar) i jednim suzdržanim (Gordan Maras), usvojeno je skidanje imuniteta Pernaru. Na sjednici MIP-a je rečeno kako je praksa da se u slučaju privatnih tužbi imunitet ne skida, ali kada su u pitanju zahtjevi pravosudnih i državnih institucija, on se skida.

https://www.youtube.com/watch?v=VX67G9UeSk4

Saborski zastupnici imaju imunitet od dana konstituiranja Sabora do prestanka mandata. To znači da ne mogu biti pozvani na kaznenu odgovornost, biti pritvoreni ili kažnjeni za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskom saboru.

Steknu li se uvjeti za pritvor ili za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika, ovlašteno državno tijelo mora prethodno zatražiti odobrenje Sabora.

Kao i da je MIP dužan, bez odgode, raspraviti takav zahtjev i podnijeti o tome izvještaj Saboru na prvoj idućoj sjednici.

To Povjerenstvo odlučuje i o zahtjevu za ukidanjem imuniteta zastupniku u vrijeme kad Sabor ne zasjeda, uz naknadnu potvrdu Parlamenta. Zastupnik može biti pritvoren bez odobrenja Sabora samo ako je zatečen u činjenju kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina.

https://www.youtube.com/watch?v=DIp3G4vL0Z0

“Banalno” djelo
Ukidanje imuniteta Pernaru zatraženo je kako bi se protiv njega vodio kazneni postupak zbog kaznenog djela protiv imovine, odnosno oštećenja tuđe stvari u oktobra 2015. godine.

Za djelo koje mu se stavlja na teret, Pernar kaže kako je „banalno“ i „beznačajne naravi“, pa je molio Povjerenstvo da napravi izuzetak i zadrži mu imunitet.

„Nije se radilo o namjernom oštećenju tuđe stvari, tereti me se za dva grafita ispisana u Jelkovcu, gradskoj četvrti u Sesvetama“, naveo je zastupnik Živog zida koji tvrdi kako je počinjena šteta od oko 1.000 kuna (132,7 eura), dok će sam sudski postupak i sve drugo proizvesti troškove nerazmjerno više od te štete.

Pernar je grafite na zgradi u Sesvetama napisao u oktobru prošle godine, a DORH je optužnicu podigao u martu ove godine.

Međutim, obzirom na to kako je Pernar u međuvremenu postao zastupnik i tako stekao imunitet, DORH je od MIP-a zatražio odobrenje za nastavak vođenja kaznenog postupka.

https://www.youtube.com/watch?v=vQhUVti2X18

Hrvatski mediji su oktobra prošle godine objavili kako je Pernar, sa dvojicom kolega, crnim sprejom i šablonima dimenzija metar sa 40 centimetara ispisivao naziv stranke Živi zid po parku, rasvjetnim stubovima i trafostanici.

Prijetnje Pernaru da ne govori loše o HDZ-u, da se okane ćorava posla s Amerikom.

Najviše je na žulj ima stao napadajući masone a istovremeno braneći muslimane.

Kad tome pridodamo simpatije koje gaji prema Rusiji, pravo je čudo da nije na robiji.

Pernar je stekao simpatije cjelog regiona a najviše muslimana iz Bosne, zbog oštroumnog razmišljanja i hrabrosti da to kaže u medijima.

Bosanci kažu šteta što nije u našem parlamentu.

A mladom Pernaru želimo dug život i bogatu karijeru, da ga dragi Bog sačuva hasuma.

Ako te ne žele u Hrvatskoj, bujrum Bosnu i Hercegovinu da staviš malo soli na rep ovim našim kvazi političarima.

“Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!”