Image default
Arhiva

Pčelnji vosak: Antibiotik protiv virusa i gljivica

Pčelinji vosak je proizvod koji pčela radilica luči iz voštanih žlijezda. Služi kao materijal za izgradnju saća. Pokriva hitinski omotač da bi ga sačuvao od vlage. Vosak u voštanoj žlijezdi  koja se nalazi na trbuhu pčele je u tečnom stanju. Pri izlasku i prvom kontaktu sa vazduhom, vosak se stvrdnjava u vidu bijelih, providnih pločica.
U trenutku izgradnje saća, bijele je boje, koja vremenom prelazi u krem. Pčele proizvode vosak   kada ima dovoljno meda i cvjetnog praha. Ako se hrane šećernim sirupom i u njihovom meniju   nedostaje cvijetni prah, one ne luče vosak.

Fizička i hemijska svojstva

Prirodni vosak ima prijatnu specifičnu aromu meda koja se najbolje osjeća pri topljenju ili zagrijavanju. Vosak je bez ukusa, kristalne strukture, koja zavisi od temperature. Topi se na temperaturi od 62 do 72 stepena.
Pri zagrijavanju se pretvara u meku masu  koja se lijepi za prste. Vosak je na sobnoj temperaturi  lomljiv, gori svijetlim plamenom i lako se miješa sa mastima i uljima u homogenu masu. Vosak se rastvara u glicerinu. Po svojoj hemijskoj strukturi, pčelinji vosak je složena mješavina u kojoj učestvuje preko tri stotine različitih materija.

Karakteristična osobina voska je njegova velika otpornost u odnosu  na okolinu zbog čega može da sačuva svoje osobine nepromijenjene hiljadama godina. Voštane figure su dokaz kvaliteta   voska.

Način dobijanja

Nakon centrifugiranja meda, saće se topi  u vrućoj vodi i vosak ispliva na površinu. Kada se ohladi, prelazi u čvrstu formu. Topi  se još jedanput  i izliva u odgovarajuće oblike.

Primjena pčelinjeg voska

Ima sposobnost da pri zagrijaanju primi veliku količinu toplote. Pri nanošenju na bolno mjesto, kod reumatskih promjena, toplota se oslobađa lagano, dugotrajno. Voštana kataplazma  se  nanosi na određeni dio tijela. Smanjuje otok i bol, ublažava upalne procese. Poboljšava   cirkulaciju u tretiranoj zoni i pomaže u ishrani odgovarajućeg tkiva. Vosak apsorbuje toksične elemente i smanjuje zapaljenske pocese. Najbolje rezultate daje kod reumatskih problema, otoka,   zglobnih promjena vrata, ramena, ruku i nogu, pogotov koljena.

Vosak – prirodni antibiotik

Posjeduje antibiotska svojstva. Zaustavlja i uništava mikroorganizme koji mogu dovesti do upalnih procesa. Pčelinji vosak posjeduje široki spektar dejstva. Pomaže u regeneraciji oštećenih  ćelija i tkiva u zahvaćenoj oblasti. Omekšava tvrda tkiva na koži koja postaju meka i glatka. Uklanja bore sa kože lica i pomaže u procesu revitalizacije. Sve toodređuje značajno mjesto    voska u kozmetici.

Pčelinji vosak je potpuno prirodni proizvod širokog spektra dejstva na gram pozitivne i gram negativne bakterije, viruse, gljivice, protozoe i slobodne radikale. Koristi se u prevenciji, liječenju i u službi ljepote
Voštani poklopci liječe čir

Posebno je korisno uzimanje voštanih poklopčića saća. Propisuje se od pola do jedne kafene, drvene kašičice dnevno. Primjenjuje se kod osoba koje imaju osjetljiv želudac, za liječenje upale sinusa, polenske kijavice, bronhijalne astme, upale ždrijela i krajnika.

Slatkiši sa voskom

U Americi je popularna medeno voštana guma za žvakanje koja aktivira lučenje pljuvačke i mehanički čisti zube od zubnog kamenca i naslaga. Takođe, poznate su ruske voštano medene  bombone i medene karamele. Predstavljaju šećerne ćelije sa ugrađenim  prirodnim nektarskim  medom, a spolja su pokrivene visoko kvalitetnim voskom u tri sloja. Obogaćene su  vitaminima A, B i C.

Pčelinji vosak u domaćinstvu

Za proizvodnju slavskih, rođendanskih i svijeća za specijalne romantične prilike, vosak je proizvod broj 1. U vrijeme posta  na vodi, vosak se nanosi u tankom sloju  na dno posuda u kojima se peče domaći hljeb ili priprema hrana bez dodatka ulja. U industriji za impregnaciju  namještaja, u radionicama za izradu kačkavalja i za prirodno konzerviranje kačkavalja, vosak se takođe nezamjenjiv proizvod.

Vosak  u fizijatriji

Ova metoda je slična liječenju parafinom. Vosak se stavi u posudu koja se zagrijava u sudu sa  vrućom vodom. Prohladi se, a zatim stavlja na oboljelo mjesto i prekriva vunenom tkaninom i tako stoji od 20 do 30 minuta. Druga varijanta je da se u istopljeni vosak umoči jastučić od gaze    koji se lako ocjeđen stavi na određeno mjesto. Ljekoviti efekat  ove terapije može da se poveća   ako se doda i sirovi propolis u odnosu 8:2.

Od  pčelinjeg voska se mogu spravljati i i flasteri  koji  se slabo zagrijani mogu stavljati na bolesni dio tijela, gdje ostaju do 24  sata. Ovaj način liječenja se koristi kod prehlade, povrede, upalnih oboljenja mišića, tetiva, zglobova i kod bronhitisa.

U praksi, pčelinji vosak se rijetko koristi kao samostalni proizvod. Najčešće učestvuje kao sastojak u podlogama, kremovima, mastima, flasterima i kozmetičkim maskama, zajedno sa drugim ljekovitim materijama.
Inhalacija  voskom

Primjenjuje se  kod liječenja upalnih procesa i alergijskih oboljenja. Određena količina voska  se stavi u aluminijumski sud koji se nalazi u sudu sa vrućom vodom. Nakon ključanja vode, ljekovite materije iz voska se izdvajaju i bolesnik ih udiše  kroz  nos, a one su antibakterijske, hiposenzitivne i bronholitične. Tretman traje od 15 do 25 minuta. Obično se preporučuje u večernjim satima prije spavanja. Da bi se pojačao efekat voska, dobro je da se doda i sirovi

Vosak u službi ljepote

Primjenjuje se u vidu flastera, melema, kremova i kozmetičkih maski, kao i za depilaciju. Koža dobro upija vosak i postaje glatka i nježna. Kremovi spravljeni od pčelinjeg  voska primjenjuju se takođe i za liječenje gnojavih i atrofičnih rana, dajući odlične efekte zbog odličnog antibakterijskog dejstva.
U kozmetici, vosak može da se primijeni za  pripremu dobre, hranljive maske za lice, koja se priprema na sljedeći način: 50 gr pčelinjeg voska, 70 gr meda, sok od jedne lukovice bijelog ljiljana. Za obnavljanje normalne elastičnosti kože i uklanjanje bora sa lica, oproban je sljedeći recept: 30 gr pčelinjeg voska, 30 gr meda, 30 gr soka od crnog luka, 30 gr  soka od lukovice  bijelog ljiljana. Mješavina se zagrijeva u glinenom sudu na slaboj vatri dok se vosak ne istopi. Promiješa se dobro i ohladi. Nanosi se ujutru i uveče.

Related posts

Stanje na cestama

SAVJETNICI

Iz NJEMAČKE od 2013.g iselilo više od 40.000 Bosanaca

SAVJETNICI

Stanje na putevima

SAVJETNICI

Leave a Comment