Pčelnji otrov: Kilogram košta 70.ooo dolara

Otrov pčela je nešto opće poznato, ali da se isti taj otrov skuplja i prodaje za velieke pare, mnogi ne znaju. Pčelinji otrov lijek za brojna oboljenja, među kojima su išijas, artritis, bronhijalna astma. Odličan je za regulisanje krvotoka, a u posljednje vrijeme njime su počeli da liječe i oboljele od HIV-a.

Za portal www.pravisvajeti.info piše: Admir Talić dr. vet. med.

Proizvodnja pčelinjeg otrova mnogo je profitabilnija od proizvodnje meda. Kilogram otrova na američkom tržištu bez problema može da se proda za 70.000 USD, a sve zavisi od njegove čistoće.

Za minimalnu proizvodnju pčelar bi trebalo da ima najmanje tri-četiri stimulatora i više desetina, pa i stotina jakih društava. Pčelinji otrov je čist proizvod organizma pčela, štiti kapilare, povećava priticanje krvi ka obolelom organu i smanjuje bolove. Daje odlične rezultate u liječenju čak 40 različitih autoimunih bolesti, a naročito kada je reč o multipla sklerozi, psorijazi, reumi, artritisu.

Stimulatorske ploče od stakla stavljaju se u košnice, na koje pčele ispuštaju otvor. Pčela poslije toga ne ugine, jer tim postupkom žaoku ne gubi, tako da nastavlja sa životom i radom.

Da bi se dobio jedna gram otrova, koji podsjeća na brašno, potrebno je da ga ispusti 26.000 pčela. Poslije određenog perioda ploče se vade i sa njih se skida otrov, koji bude pretvoren u prah .

Za portal www.pravisvajeti.info piše: Admir Talić dr. vet. med.