Pčelarstvo može otvoriti hiljade novih radnih mjesta

Savez udruženja pčelara Kantona Sarajevo organizira Prvi simpozij pčelara 16. i 17. decembra u Hotelu Hills na Ilidži, na kojem će pčelari i stručnjaci iz različitih oblasti donijeti zaključke o stanju pčelarstva u BiH, te zauzeti stavove na koji način raditi na unaprijeđenju pčelarstva u zemlji, saopćeno je iz Saveza udruženja pčelara KS.

Iz Savaza napominju da uzgoj pčela i proizvodnja meda može biti šansa za hiljade novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Potencijali BiH u ovoj oblasti su, tvrde pčelari, ogromni, ali nedovoljno iskorišteni.

Pčelinji proizvodi iz BiH su jedni od najkvalitetnijih u svijetu.

Pčelarima u BiH nedostaje zakonska regulativa, kvalitetni poticaji, te sistemski nadzor uzgoja pčela i prizvodnje meda od strane države, kako to imaju zemlje u okruženju. Više o ovim problemima pčelari će govoriti i na konferenciji za medije, koja će biti održana u četvrtak u Hotelu Hills na Ilidži u 12 sati.

Na dvodenom sarajevskom simpoziju o problemima pčalara govorit će stručnjaci sa Veterinarskog, Poljoprivrednog i Šumarskog fakulteta u Sarajevu te stručnjaci iz Instituta dr. Vaso Butozan iz Banja Luke.

Drugog dana simpozija pčelarima će se obratiti eksperti za zaštitu pčela i proizvodnju meda iz Hrvatske i Slovenije, saopćeno je iz Saveza udruženja pčelara KS, piše Patria.