Image default
Arhiva

PČELARENJE SA KOŠNICAMA OD STIROPORA

Hasan Smailbegović iz Breze ljudima u ovoj općini na kućnu adresu donosi vijesti. Nekad su to radosne vijesti, možda pozdravi izdaleka, a nekada su i ne baš radosne vijesti, možda računi koje tek treba platiti… Bilo kako bilo, Hasan taj posao profesionalno je obavljao decenijama. Hasan je, dakle, poštar i pčelar.

Ispričao nam je kako je sve počelo:
„I deset godina prije nego što sam zapčelario, čitao sam brojnu literaturu sa tog područja, pratio novosti. Bilo je u tom pčelarstvu nešto neobično privlačno. Baš sam želio da imam i ja pčele!

No, sticajem nekih ne baš sretnih okolnosti, Hasan nije imao vremena za pčelarenje. No, sreća je bila na njegovoj strani, pa je sve, kako narod voli reći, “došlo na svoje”. Prije devet godina, Hasan je, dobivši jednu košnicu na poklon, stao na prag tog svijeta melodičnog zujanja, opijumski ugodnih mirisa i najslađih okusa. Stao je na prag svijeta pčelarstva.

„Počeo sam sa jednom košnicom. Nakon dvije godine pčelarenja, ali i aktivnog učenja, u vlasništvu sam imao deset društava, udomljenih u Langstrot Rutove sanduke. Smjestio sam ih na svojoj zemlji, na samom ulazu u Brezu.

HS košnice

Hasan Smailbegović
Pčelinjak poštara iz Breze vrlo brzo je doživio značajne promjene. Naime, Hasan nam je ispričao kako se jednom prilikom susreo sa njemačkom pčelarkom Emom Šnajder Klaus, a koja je pčelarila sa košnicama od stiropora. To mu je dalo ideju, te je i on odlučio da počne pčelariti na istom, ili sličnom principu.

„Tako je nastala moja vlastita košnica od tvrdog stiropora. Nazvao sam je po sebi; “HS” košnica. Naravno, nisam iznevjerio LR, tako da danas imam LR-ova na pčelinjaku u Brezi, a 10 HS-ova selim na Nišićku visoravan.

“HS košnica ima iste unutrašnje dimenzije kao LR košnica. Svaki nastavak ili polunastavak ima muški i ženski utor. Duboka HS podnica je drugačija od LR-ove, ima dosta dobrih osobina i zato se smatra glavnom karikom HS košnice. Košnice HS pravim od tvrdog stiropora.

Za spajanje košnice koristim ljepilo na biljnoj bazi koje ima specifičan miris, miris mentola bez hemikalija, i pčele košnicu, stoga, prihvataju rado – ukratko je objasnio Hasan kako izgleda njegov patent.

Da je Hasan Smailbegović jedan od onih pčelara sa neobičnom pčelarskom pričom, potvrđuje i činjenica da pčelari i sa trnkama.

„Tačno je. Imam osam trnki. I pravim ih sam, tako da njih 20 čeka da otputuje u Sloveniju kod mog prijatelja, pčelara Iztoka Vasiljeva. Moje stajalište je da trnke ne smiju pasti u zaborav. One su sinonim za nastanak pčelarstva i ne smijemo dozvoliti da im se zametne trag! – kazuje pčelar Hasan iz Breze.

Hasan dalje priča kako sa Nišićke visoravni dobija med od heljde, kamilice, nevena, kao i šumski. U Brezi dobije nešto miješanog meda. Veli kako mu je kćerka Nermana desna ruka u pčelinjaku, te da ne strahuje za budućnost pčelarstva u svojoj porodici.

Related posts

Život se ne mjeri brojem udisaja koje udahnemo, nego trenucima koji nam oduzmu dah!

Bosanac iz sjene obavlja posao u bundesligašu: Posao u Werderu je kruna moja karijere

Poznati tuner Carlex je za svoj novi projekt izabrao Toyotu Hilux

Leave a Comment