Image default
Arhiva

Pčelar Adi posjeduje 80 000 košnica

Tokom godine seli pčele po cijeloj Americi i ostvari godišnji prihod od 25 do 50 miliona dolara

Ričard Adi (Richard Adee) je pčelar sa najvećim brojem košnica u SAD-u, prenose mediji, a vjerovatno i u svijetu. Njegova pčelarska farma broji oko 80 000 pčelinjih društava, kojima Adi upravlja sa svoja dva sina Brekom i Kelvinom. U radnom odnosu Adi ima 90 izvrsnih pčelara, uz povremeno korištenje dopunske radne snage. Ostvaruje godišnji prihod od 25 do 50 miliona dolara.

Rođen je prije 80-tak godina u saveznoj državi Nebraska. Njegov otac je bio učitelj, a pčelarstvom se bavio kao dopunskim izvorom prihoda, tako da je Ričard od malih nogu upoznao i zavolio pčele. Godine 1957., još dok je pohađao studije biznisa, kao dvadesetogodišnji mladič odlučio je da se profesionalno bavi pčelarstvom. Osim 300 košnica u rodnoj Nebraski kupio je dodatnih 1600 košnica u susjednoj Južnoj Dakoti i tako počinje njegov uspjeh kao vrhu piramide, među pčelare koji sa najvećim brojem košnica i one koji ostvaruju najveći prihod u toj grani poljoprivrde. Taj put je bio dug i naporan, ali velikom voljom i znanjem postigao je uspjeh.

Ričard Adi

 

Svaki dolar od prodaje meda Ričard je ulagao u proširenje pčelinjaka. Broj društava uvečavao je razrojavanjem, kupovinom rojeva i kupovinom pčelinjaka od pčelari koji se prestajali da se bave ovim poslom.

Za svoje potrebe porodica Adi godišnje proizvede 100 000 matica. Pčele tokom godine sele četiri puta stotinama šlepera.

Zbog niskih i promjenjivih cijena meda prije 18 godina odlučili su su da pčele sele i na oprašivanje badema u kaliforniju. Tako se povečala i njihova rentabilnost pčelarenja. kalifornijska sorta badema spada u biljke samooprašivačice, pa je uloga medonosnih pčela nezamjeniva u unakrsnom oprašivanju. To je najbolje plačena polinacija. Prije nekoliko godina, zbog masovnog uginuča pčelinjih zajednica unekim krajevima SAD-a, cijena oprašivanja badema skočila je sa 50 na 200 dolara po košnici, da bi se u posljednje vrijeme stabilizovala na oko 150 dolara.

Poslom danas u Kaliforniji rukovodi stariji sin Bret. U blizini grada Bakerfilda zakupili su od farmera pašnjake za privremeno držanje pčela. Tu ostaju svake godine po četiri mjeseca, od novembra do kraja februara, kada razmještaju pčele u voćnjake badema. Na ovaj način izbjegavaju duge i hladen zime koje vladaju na srednjem zapadu, a povoljna klima u Kaliforniji omogućava prihranjivanje i dobivanje jakih drušava koja će učestvovati na oprašivanju. Pčele se vodom snabdjevaju iz otvorenih kanala za navodnjavanje, a u voćnjacima iz nektara cvjetova badema.

Putevi dugi hiljade kilometara

Cvjetanje badema počinje krajem februara, ali se košnice razmještaju nešto prije cvjetanja (vlasnici žele da svaki cvijet bude oprašen). Ako mogućnosti dozvoljavaju pčelinjak se postavlja na zapadnoj strani voćnjaka, kako bi pčele već u zoru počele da oprašuju. Poslije razmještanja pčelinjaka, zajedno sa vlasnicima voćnjaka neko iz Adijeve porodice vrši kontrolu. Nakon 21 dan, oprašivanje je završeno i košnice moraju što prije da se uklone, kako bi vlasnici voćnjaka mogli preuzeti mjere zaštite badema, prskanjem hemikalijama. Dok se to dešava, glavne paše na srednjem zapadu još nisu ni počele pa Adijeve čakaju novi poslovi. Oni sada sele košnice u tri pravca: jedna kolona ide na sjever, u državu Vašington, na oprašivanje jabuka, druga na srednji zapad, u Nebrasku, također na oprašivanje, a treća grupa ide na Misisipi na popunu gubitaka.

Poslije paše badema društva su dosta jaka, pa se iz večine može izvaditi po ram pčela i legla, zatim se vrši dopuna pčela stradalih u transportu i zamjena matica koje Adijevi mjenjaju svake godine. Poslije šestomjesečnog krstarenja, Adijevi vraćaju svoje pčele na srednji zapad, na pčelinjake u Nabersku, Minesotu, Južnu i Sjevernu Dakotu. To su najmedonosniji predjeli. Tu se uglavnom siju biljek za stočnu i ljudsku hranu, razne vrste djetelina, lucerki, soja itd. Na tim ljetnim i jesenjim pašama učestvuje svih 80 000 košnica. Na kraju ispaše skidaju se medišta, vrca med i drušva se pripremaju za ponovnu selidbu u Kaliforniju. I tako za Adijeve počinje nova pčelarska godina.

Godišnji poslovi sa 80 000 pčelinjih drušava brojni su i obimni, ali vođeni vještom rukom pčelara Ričarda, sve se odvija po planu, kao u nekoj vojnoj jedinici. (bhpčelar/arhiva)

Bh pčelar

Related posts

Jesu li očekivanja EU “ekstremno ambiciozna“

SAVJETNICI

Pravi savjeti za zdravu i ispravnu prehranu

SAVJETNICI

Glaukom i problemi sa vidom

SAVJETNICI

Leave a Comment