Image default
Arhiva

Pasoš bez pečata

Evropski parlament usvojio je u srijedu novu mjeru – ukida se udaranje pečata u pasoše. Evropski parlament izglasao uspostavljanje sistema za registraciju podataka o ulasku i izlasku državljana trećih zemalja koji prelaze spoljne granice EU (EES), koji će od 2020. godine izazvati značajne promjene pristupa šengenskom prostoru. – Nove mjere neće otežati život građana zapadnog Balkana.

Naprotiv, trebalo bi da olakšaju prolazak granica.

Cilj je upravo bio da se što brže putuje. Istovremeno, i da doprinese borbi protiv terorizma.

Cijeli sistem zovemo “pametnim granicama” – kazala je poslanica EP i izvjestilac iz sjenke za modernizovanje granica Tanja Fajon.

Predviđena je usaglašena i jedinstvena evropska elektronska kontrola dokumenata na ulasku u EU, kojom će se provjeravati podaci iz pasoša, ali i dozvoljeno vrijeme provedeno unutar šengenskog prostora.

Novi automatizovani sistem će na granici sakupljati biometrijske podatke i “prepoznavati” građane prilikom sljedećih putovanja.

Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopulos je istakao da je cilj ove mjere i da se smanji mogućnost prevara, krađe dokumenata i identiteta.

Tanja Fajon kaže da će u pregovorima koji će EP sada voditi s Evropskim savjetom povodom drugog sistema ETIAS, o kojem se pisalo prethodnih dana, nastojati da svi koji nemaju unaprijed pribavljenu autorizaciju za ulazak mogu da je dobiju na posebnom kiosku na granici.

Ona kaže i da cijena nije definitivna, pa može da se dogodi da poslije pregovora bude i niža od predviđenih 10 eura. .

avaz.ba

Related posts

Zašto banane nije dobro jesti za doručak?

SAVJETNICI

Pravi savjeti za ishranu sportista

SAVJETNICI

Biometerološka prognoza

SAVJETNICI

Leave a Comment