Parkiraj na mjesto za invalide slobodno, ako si kupio vozačku moronu …

Kako možeš parkirati na mjesto invalida ?

Nije to samo kod nas slučaj, i komšije u regionu imaju problema s tim .

Najporaznija je činjenica da to rade mlade osobe ..

Priča prva :

Na području grada, u prvoj i drugoj zoni, za osobe s invaliditetom napravljeno je samo 78 parking-mjesta.

I ona često budu zauzeta, jer većina vozača ne mari za naljepnice i znakove koji su postavljeni pored takvih lokacija.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Kantona Sarajevo Ismet Gurda nedavno je zbog ovog problema poslao dopis Ministarstvu saobraćaja KS.

Bez odgovora

– Zatražili smo samo, naravno, ako je to moguće, da se na području općina Stari Grad i Centar napravi još mjesta, naročito u blizini značajnih institucija. Još čekamo odgovor. Mnogo žalbi imamo i na to što građani koji nisu invalidne osobe, zauzimaju takva parking-mjesta. Takve slučajeve treba prijaviti nadležnoj policijskoj upravi, koja će poslati patrolu koja će obavijestiti “pauk službu” – rekao je Gurda.

parking-za-invalide-znak

Na svim lokacijama vidljivo označena mjesta

No, s druge strane, radnici preduzeća “Rad”, koji naplaćuju korištenje parkinga, tvrde da mnogi vozači koji imaju naljepnice za invalide, to znaju zloupotrebljavati. S obzirom na to da su njihova mjesta besplatna, često se dešava da vozači zauzmu mjesto po cijeli dan tako da ih druge osobe ne mogu koristiti.

Sramna pojava

– Kako bi se domogli ovih mjesta, bilo je vozača koji su pravili lažne naljepnice. Naši radnici, kada to primijete, odmah alarmiraju nadležne, jer želim da takvoj sramnoj pojavi stanem u kraj – kazao je za naš list portparol “Rada” Mirza Ramić.avazAutor: N. HADŽIŠEHIĆ

Priča druga :

U našu redakciju javila nam se naša čitateljica, majka djeteta sa 100 invaliditetom i požalila se na parkiranje na mjestu za osobe s invaliditetom u samom centru grada.

Naša čitateljica tražila je mjesto za parking u centru grada i jedno vrijeme ga nije mogla pronaći.

– Majka sam djeteta sa 100 invaliditetom i tražila sam lokaciju za parkiranje na mjesto za osobe s invaliditetom. Vidim da su sva mjesta bila zauzeta, a ni jedno vozilo nema znak za parking- rekla je naša čitateljica koja je napokon pronašla mjesto za parking na Trgu slobode.

– Jedno vozilo se udaljilo i napokon sam parkirala, dok dama u zelenoj Bubu sa stranim registarskim oznakama sjedi, pjeva i pravi se da nas ne vidi – rekla je čitateljica i istaknula je kako joj je posebne probleme pravilo vozilo pored.

– Osoba se drugim autom parkirala točno do mojeg tako da nisam svoje dijete mogla staviti u auto na suvozačevo mjesto – rekla je čitateljica koja je bila posebno revoltirana cijelim slučajem.

– Toliko o kulturi pojedinaca. Ako uzmeš parkirno mjesto za osobe s invaliditetom, uzmi i njihov invaliditet – zaključila je i cijeli slučaj podkrijepila nam je s fotografijama.

evarazdin
agencije