Paradajz i svježe voćke dnevno čine čudo pušačima

Prehrana bogata paradajzom i voćem donosi niz zdravstvenih koristi, od smanjenja rizika za rak kože do jačanja imunološkog sistema.

Prema novoj studiji, te namirnice mogu i obnoviti funkciju pluća bivšim pušačima.

Svake godine otprilike 55 posto pušača pokuša prestati pušiti.

Prestanak pušenja dramatično smanjuje rizik plućnih bolesti, od hronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) do raka.

Zdravlje pluća nakon prestanka pušenja tema je koja izaziva velik interes među bivšim pušačima i zdravstvenim profesionalcima.

Pluća počinju zacjeljivati odmah nakon gašenja zadnje cigarete, ali proces potpunog oporavka je spor i može trajati godinama. Dodatno, prestanak pušenja ne briše u potpunosti rizik razvoja bolesti povezanih s pušenjem.

Drugi faktor koji treba uzeti u obzir jest činjenica da pluća potpuno sazriju između 20. i 25. godine, a nakon 35. funkcija pluća polako počinje slabiti i disanje postupno postaje sve teže. To se događa jer ošit i drugi mišići s godinama gube elastičnost, a alveole svoj oblik.

Istraživanje naučnika iz Baltimorea pokazalo je da prehrana bogata paradajzom i voćem, posebno jabukama, smanjuje i rizik KOPB-a bivšim pušačima, a usto i usporava prirodno slabljenje funkcije pluća. Ovo posljednje vrijedi i za osobe koje nikada nisu pušile.

Čarobni je broj, utvrdili su naučnici, dva paradajza i tri svježe voćke dnevno.

Rezultati su objavljeni u časopisu European Respiratory Journal.