Par stvari koje ćeš skontati kad odeš preko grane

Ljudi koji su rešili da se odsele u inostranstvo, čak i ako je to samo na par mjeseci – stiču neponovljivo iskustvo koje će ih zauvek promjeniti.

I to u dobrom smislu.

Ovo su 7stvari koje će se neminovno desiti ako se preselite u inostranstvo:

1. Nećete moći da prestanete da putujete

Kada jednom izađete iz kaveza, postajete slobodni. Za nekoliko godina planeta će biti mala za vas!

2. Učite novi jezik a stari zaboravljate

Kako nas nerviraju svi oni gastarbajteri koji kad se vrate u svoju zemlju – prave se da su zaboravili svoj maternji jezik! Međutim, kada se preselite u državu gdje se govori drugim jezikom, osjetićete sve na svojoj koži. Prvo počinjete da učite strani jezik i čini vam se da ga je nemoguće naučiti. Međutim, posle par mjeseci već počinjete da razumjete ljude na ulici, a zatim i sami počinjete da mislite na tom jeziku. A za to vrijeme, vaš maternji, i svi ostali koje ste znali… polako postaju magloviti. Naravno, niste ih zaboravili zauvjek. Ali će vam na um dolaziti uvek prvo jezik koji ste svježe naučili.

3. Imaćete uvek menjačnicu u glavi

Odsad pa nadalje, uvek ćete imati u glavi 2-3 valute. I kad god vidite neku cijenu, htjeli-ne htjeli, prebacivaćete je iz jedne u drugu valutu.

4. Open-mind

Koliko god daleko da ste se udaljili od Bosne, dovoljno je da shvatite da nismo svi isti, i da svako ima neke svoje vrijednosti i tradicije, koje su daleko od onih na koje smo navikli. Što više putujete, to ćete lakše prihvatati različitosti, i imaćete sve manje nekih ekstremnih stavova.


5. Vaši poznanici će biti iz čitavog dunjaluka

Kada živite u inostranstvu, često ćete biti na mjestima gde se susreću stranci. Jezički kursevi, državne ustanove, firme kje zapošljavaju strance kao što ste vi. Vjerovatno postoji i neki magnet koji nas privlači jedne drugima, jer se osjećamo sličnima. Budite otvoreni i imaćete prijatelje svuda u svjetu! Zar to nije divno?

6. Teško da će vam biti dosadno

Neke obične, rutinske stvari sad mogu da se pretvore u avanturu. Recimo, plaćanje neke takse. U nekim zemljama ćete se osetiti kao pravi istraživač. Šta? Gdje? Kako? Kada?

7. Činiće vam se da je sve moguće

Ako ste jednom počeli život sa čistog lista , moći ćete to da ponovite i drugi put. Naime, činjenica da ste uspeli djelovaće na vas umirujuće, je znate da uvek možete da ponovite postupak negde drugo. Ta istina će vam uvek biti u glavi kada se pojave veći problemi, umesto osećaja bezizlaznosti koji ste nekad imali.

U početku je uvek teško. Osjetićete se usamljeno i poniženo, jer ćete stalno morati da se obraćate za pomoć ljudima koje ne poznajete. Sve će biti drugačije i tuđe. Ali, kada prođe par mjeseci – snaći ćete se i bićete ispunjeni saznanjem na šta ste sposobni i koliko ste jaki!