Panda-blizanci kao simbol austrijsko-kineskog prijateljstva

Fu Ban na kineskom znači sretna polovina, odnosno sretni saputnik, a Fu Feng sretni feniks.

Ambasador Republike Kine u Austriji Li Xiaosi istakao je da imena donose sreću i da je od posebnog značaja, što su se blizanci rodili baš u godini kada Austrija i Kina obilježavaju 45. godišnjicu svojih diplomatskih odnosa. Pande su izraz prijateljstva između ove dvije države, ali predstavljaju i privredni faktor. Pande su naime velika atrakciju za turiste iz svih dijelova svijeta. Ove godine je 800.000 turista iz Kine boravilo u Austriji.

Pande se još uvijek ne mogu posjetiti i uživo vidjeti u zoološkom vrtu. To će vjerovatno biti moguće krajem godine, kada budu dovoljno velike. Mužjak Fu Ban trenutno ima 5,28 kg, a sestrica Fu Feng 6,02 kg. Kada su se tek rodili, 7. augusta 2016., panda-blizanci su imali samo 100 g.

Iako su rođeni u zoološkom vrtu Schönbrunn u Beču, panda-blizanci pripadaju Republici Kini i morat će joj se vratiti za dvije godine. Naime, Republika Kina posuđuje životinje odabranim zoološkim vrtovima širom svijeta uz naplatu. Svrha posuđivanja panda-blizanaca zoološkom vrtu u Beču jeste očuvanje ugrožene vrste životinja.