Image default
Nauka

Pametne kapsule: Kraj injekciji inzulina!

Zadnjih se sto godina ljudi s dijabetesom pouzdaju u injekcije inzulina koje im drže pod kontrolom šećer u krvi, a sada je možda tome došao kraj izumom kapsule koja bi u organizmu ‘odradila posao injekcije i zauvijek zamijenila neugodne ubode’.

Kad se kapsula proguta, voda iz želuca topi šećer, zbog čega se pokreće opruga kojom bi se dalje u želudac ‘ispalila’ iglica s potrebnom dozom inzulina. 

Tim koji stoji iza ovog izuma, liječnici i znanstvenici iz ‘Brigham and Women's Hospital’ i Instituta Tehnologije u Massachusettsu, su za ovakav lokalizirani pristup dijabetesu i opskrbljivanju inzulinom opisali kao ‘ugodniji, jednostavniji i jeftiniji’ od tradicionalnih injekcija.

Inače, prema američkom Centru za kontrolu u prevenciju bolesti, 30,3 milijuna Amerikanaca boluje od dijabetesa, što je 9,4 posto njihove ukupne populacije. Do bolesti dolazi kad štitnjača proizvodi premalo ‘beta stanica’ koje proizvode inzulin ili ‘beta stanice’ same proizvode premalu količinu inzulina pa drugi hormoni nadomještaju glukozu u krvotoku.

DNA Capsule | Autor: Dreamstime

Foto: Dreamstime

Kad se ne liječi, dijabetes može uzrokovati niz komplikacija kao što su propadanje bubrega, očna oštećenja, srčane bolesti, srčani udar, pa čak i sljepoću. Inzulin se nadomješta injekcijama, koje se često ubrizgavaju u trbuh. 

– Gastroenterolozi često daju injekcije u trbuh za liječenje čira na želucu ili zbog lokalnog zaustavljanja krvarenja – rekao je doktor Giovanni Traverso iz ‘Brigham and Women's Hospital’ i dodao kako su želudac i probavni sustav vrlo otporni na oštre predmete zbog čega spomenute iglice ne bi bile problem.

Medicine doctor holding a color capsule pill in hand with icon m | Autor: Dreamstime

Foto: Dreamstime

A za kapsule su liječnici objasnili da su ‘veličine graška, napravljene od biorazgradivih materijala, između ostalog polimera i komadića nehrđajućeg čelika‘. Kad su određivali koliko oštri predmeti smiju biti, vodili su se time da ne budu oštriji od dvije stvari, oklopa ‘leopardske kornjače’ i Weeble-Wobble igračke (malo plastično jaje koje je u zadnjih 20 godina dosta djece progutalo). 

Kapsule se same orijentiraju, a oštrica im je napravljena tako da se uvijek uzdiže pravilno, ne da zarezuje – objasnio je prvi autor istraživanja o kapsulama, student zadnje godine MIT-a Alex Abramsom. Osim toga, trebalo im je nešto što će potaknuti iglicu da izađe, pa su odlučili da nju kontrolira disk od šećera.

– Šećer drži oprugu na mjestu dok pacijent ne proguta kapsulu, a tada se opruga opušta i ispaljuje se iglica – objasnio je Abramsom. 

Colorful abstract chaotic structure balls inside the capsule, pharmacy and medical concept | Autor: Dreamstime

Foto: Dreamstime

Zadnji je problem liječnicima i znanstvenicima predstavljao izbor pravog materijala za izradu spomenute iglice, koju su odlučili napraviti od stisnutog inzulina koji je prethodno tretiran kao suhi led.

– Namjerno smo ga napravili u krutom stanju jer ga tako stane puno više stane u kapsulu, nego u tekućem stanju – objasnio je dr. Traverso, a tim je svoje otkriće testirao na svinjama koje su s ovom kapsulom ‘proizvele’ 300 mikrograma inzulina.

Related posts

Dolazi li do katastrofalnog zagrijavanja planeta

Ovi prirodni dodaci ishrani pomogli su mi kod zdravstvenih problema!

Čuda Allahovog stvaranja: Zašto krokodili gutaju kamenje

Leave a Comment