Palestinska država na Pariški način

Više od 70 zemalja ponovilo je u nedjelju na bliskoistočnoj mirovnoj konferenciji u Parizu da se zauzima za rješenje s dvije države, palestinske i izraelske, te upozorilo da neće priznati jednostrana djelovanja koja bi ugrozila rješenje postignuto pregovorima, posebno o pitanju granica i statusa Jeruzalema.
U završnom saopćenju sudionici pariške konferencije zahtijevaju od Izraelaca i Palestinaca da dokažu svoja zalaganja za rješenje o dvije države, da se suzdrže jednostranih djelovanja koja bi ugrozila rezultat pregovora, posebno o granicama, Jeruzalemu i izbjeglicama.

Ta poruka stiže u vrlo eksplozivnom ozračju, dok se rješenje o dvije države čini daljim nego ikada, blizu 70 godina nakon osnivanja Izraela i početka sukoba.

Poruka stiže pet dana prije stupanja na vlast američke administracije koja je zauzela jaka proizraelska stajališta.

Palestinska samouprava izrazila je zadovoljstvo zaključcima nedjeljne mirovne konferencije u Parizu, koji ponavljaju podršku rješenju s dvije države, dok ju je Izrael ponovo kritizirao.

Drugi čovjek Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat rekao je da je konferencija stvorila elan za odbacivanje izraelske okupacije i naseljavanja na okupiranim palestinskim područjima.

“To je poruka Izraelu da prihvati međunarodne zakone i prekine vojnu okupaciju Palestine kako bi otvorio put miru i stabilnosti u regiji”, dodao je Erekat.

Izrael se oštro suprotstavio svakom multilateralnom pristupu tom pitanju i premijer Benjamin Netanyahu ga je oštro kritizirao i prije konferencije i ocijenio da se radi o palestinskoj prijevari pod okriljem Francuske kako bi se dodatno zauzela protuizraelska stajališta, prenosi Hina.