Palenta: Nutritivno vrijedna namirnica koja ne opterećuje organizam

Kod nas je palenta važan dio prehrane. Ovisno o dijelu zemlje razlikuju se i nazivi: bota, polenta, prpa, pulenta, pura, žganci, kukuruzna krupica, jaglji…samo su neki od naziva.

Poslužuje se na različite načine, gušća ili rjeđa, sa zeljem i suhim mesom, čvarcima, šalšom od rajčice, kao prilog brudetima, divljači i mesu u umaku ili naprosto s vrhnjem ili mlijekom. Ona se može se pripremiti i kao desert.

Palenta je nutritivno vrijedna namirnica koja pritom ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama.

Otprilike jedno serviranje palente (60g) sadrži svega 44 kcal, 2 g masti, pri čemu prevladavaju višestruko i jednostruko nezasićene masnoće,  i 44 g ugljikohidrata. Kalorijska vrijednost palente uvelike ovisi i o sastojcima koji joj se dodaju, primjerice, dodatak samo 20 grama maslaca, podiže kalorijsku vrijednost palente na 370, pri čemu se sadržaj masnoća povećava za otprilike 15 g.

Palenta sadrži beta karoten, provitamin A, a ujedno je  vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) te je dobar izvor mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij.

Palenta je zdrava i ukusna, a mi vam donosimo nekoliko ukusnih recepata s njom…

Kremasta palenta sa špinatom

Sastojci:
175 g palente
5 žlica mascarpone sira
100 g špinata (svježeg ili otopljenog u listićima)
malo soli

Priprema:
Skuhajte palentu prema uputstvima.
Pred kraj kuhanja umiješajte mascarpone i oprane listiće špinata.
Kuhajte još pola minute i jelo je gotovo!
Posolite po želji.