Palačinke za probirljive

PALAČINKE SA VOĆEM I ČOKOLADOM

Sastojci:

Brašno pšenično Zlatni puder 200g

Brašno raževo 100g

Nektarine    200g

Borovnice  100g

Čokoladne kuglice 100g

Ribizle 100g

Mlijeko21dl

Jaje 1 kom

Šećer sitni 4 kašike

Maslinovo ulje 0,5 dl

Kakao prah 1 kašika

Priprema:

Od jaja, mlijeka, maslinovog ulja, šećera i vode napraviti masu u koju dodati pšenično i raževo brašno.  Gustoću mase za palačinke dotjerati sa dodatkom vode. Tavu namastiti samo za prvi palačinak i peći palačinke na srednje jakoj vatri.

Voće sitno nasjeckati, dodati šećer i sve pomiješati; sa pripremljenim voćem puniti palačinke. Uz voćne palačinke poslužiti čokoladne kuglice.

Po želji dio mase za plačinke odvojiti; u masu dodati kakao prah, dobro izmiješati i na palačinkama napraviti čokoladne dekoracije.

Prijatno!

KAPETANOVE PALAČINKE

Sastojci:

Brašno pšenično Zlatni puder 300g

Tunjevina iz konzerve  300g

Masline crne 50g

Masline zelene 50g

Limun 50g

Paradajz šeri 50g

Kapari 30g

Kopar 20g

Celer list 30g

Riblji temeljac 2dl

Mlijeko 2dl

Peršun list 20g

Jaja 4 kom

Šećer sitni 1 kašikica

Maslinovo ulje 0,5 dl

Menta svježa 20g

Priprema:

Od  brašna, jaja, mlijeka, ulja, ribljeg temljca  i vode napraviti masu za palačinke . List celera isjeći na sitno i posuti palačinke prilikom izlijevanja na tavu. U tunjevinu dodati sok od limuna, sitno sjeckane kapare, masline i svježi kopar. Sa pripremljenom masom puniti palačinke te poslužiti sa maslinama i šeri paradajzom.

(Riblji temeljac dobiti kuhanjem ribljih kostiju sa mrkvom, korijenom i listom celera, bijelim i crvenim lukom i peršunovim listom)

Prijatno!

AMERIČKE PALAČINKE S VOĆEM

Sastojci:

Brašno pšenično Zlatni puder 300g

Mlijeko 3dl

Jaja 2kom

Šećer sitni 3 kašike

Maslac 100g

Maslinovo ulje 0,5 dl

Džem po želji 200g

Svježe voće 300g

Prašak za pecivo 1 kesica

Svježa menta  20g

Priprema:

U dublju posudu razbiti jaja, dodati mlijeko, maslinovo ulje i sitni šećer. Zatim doliti  vodu i sve zajedno umutiti,  u masu dodavati brašno i prašak za pecivo, zatim dodati rastopljeni maslac. Sve mutiti da se sastojci sjedine. Po potrebi dodati vode dok se ne dobije malo gušća mase za palačinke. Palačinke peći na laganijoj vatri uz okretanje. Palačinke mazati sa džemom i slagati jednu na drugu.

Palačinke poslužiti sa sezonskim voćem.

Prijatno!

Pikantne palačinke

Sastojci:

Brašno raževo 100g

Brašno ječmeno 50g

Brašno pšenično Zlatni puder 100g

Mlijeko 2dl

Jaja 2 kom

Čili paprike 50g

Patlidžan 100g

Svježi sir 100g

Bijeli luk 2 češnja

Peršunov list 10g

So 2 kašikice

Bijeli biber ½ kašikice

Maslinovo ulje 1dl

Suncokretovo ulje 0,5dl

Priprema:

U dublju posudu razbiti jaja, mlijeko, maslinovo ulje i so. Zatim doliti pola litra vode i sve zajedno umutiti. U masu dodavati pšenično brašno, raževo i ječmeno brašno i mutiti da se sastojci sjedine. Po potrebi dodati vode dok se ne dobije željena gustoća mase za palačinke. Ljute čili paprike isjeći na kolutiće i dio dodati u masu za palačinke. Od dobijene mase peći palačinke na srednje jakoj vatri i u toku pečenja posuti kolutiće paprike po palačinkama.

Patlidžane isjeći na kocke i popržiti na ulju, posoliti i dodati bijeli biber. Potom dodati sjeckani peršunov list. Pripremljene patlidžane izblendati i pomiješati sa svježim sirom. Sa pripremljenom masom puniti palačinke. Po želji dekorisati svježim začinskim biljem i kolutićima paprike.

Poslužiti kao toplo predjelo.

Prijatno!

 

DOMAĆINSKE PALAČINKE

Sastojci:

Brašno rižino 50g

Brašno pšenično Zaltni puder 200g

Džem od šljive i jabuke 200g

Mlijeko 1dl

Jaja 2 kom

Sok od 1 narandže

Narandža 1kom

Cimet 1 kašikica

Orah jezgra 50g

Šećer sitni 1 kašikica

Maslinovo ulje 0,5 dl

Šećer u prahu 50 g

Priprema:

U dublju posudu umutiti jaja, dodati mlijeko, sok od narandže,maslinovo ulje i sitni šećer. Zatim doliti pola litra vode i sve zajedno umutiti. U masu dodavati pšenično pa rižino brašno i mutiti da se sastojci sjedine. Po potrebi dodati vode dok se ne dobije željena gustoća mase za palačinke. Palačinke ispeći na klasičan način i  servirati sa komadićma narandže i orasima, posuti cimetom i šećerom u prahu.