OZONIRANJE VODE – PROCES PREUZET IZ PRIRODE

Ozonom se prirodno pročišćava zrak i voda, uništavaju bakterije, uklanjaju mirisi i održava ravnoteža u prirodi. Bez ozona se ne bi mogla pročišćavati Zemlja i život bi iščeznuo.

Ozon u našoj okolini nastaje prirodnim putem, izlaganjem kisika (O2) ultraljubičastim zrakama ili električnom pražnjenju (grmljevina). Taj kisik (O2) se pretvara u ozon (O3).

Ozon uništava mikroorganizme 3000 puta brže od hlora uništavajući njihovu jezgru, a kako se i sam sastoji od kisika i ima vrlo kratak životni vijek, ne ostavlja nikakve štetne tragove koji zagađuju. Na taj način se pročišćavaju zrak i vode u prirodi.

S obzirom na intenzivan miris koji ozon ima i u malim koncentracijama, lahko ga se osjeti u šumama ili uz obale mora i jezera, posebno nakon kiše. Često se taj miris opisuje kao miris svježine ili čistoće.
Pošto je ozon vrlo reaktivan, te se raspada u kisik u roku od 30-ak minuta nije ga moguće transportirati, već ga je potrebno proizvesti na mjestu gdje ga se koristi.

Mnogi sistemi za tretman pitke i otpadne vode koriste hloriranje kao dezinfekcijsku metodu. Iako to nije poznato javnosti, treba primijetiti da organske hlorne hemikalije, koje se koriste za ovaj dezinfekcijski proces, mogu utjecati na zdravlje stanovništva, ugroziti život u vodi i ostati u okolišu duže vrijeme.

Imajući u vidu potrebu balansiranja utjecaja hloriranja na okolinu s tekućim potrebama za efikasnom dezinfekcijom, mnogi vodovodi u razvijenim zemljama se okreću drugim načinima dezinfekcije. U Bosni, nažalost, nema niti jedan ovakav primjer. Za ozon znamo da je siguran pri pravilnom korištenju. Ozon se smatra najučinkovitijim i najjeftinijim dezinfekcijskim sredstvom u mnogim razvijenim zemljama, naprimjer SAD-u, Njemačkoj, Engleskoj, Francuskoj i Japanu. Odobren od strane američkog FDA (Food and Drug Agency) kao antibakterijski tretman, ozon je snažno sredstvo za čišćenje koje se koristi za pročišćavanje pitke vode, čišćenje svježe hrane i mesa u procesima industrijskog pakiranja.

 

Ozon je najbolje dezinfekcijsko sredstvo iz grupe oksidativnih sredstava dezinfekcije. Veoma je efikasan prema bakterijama. Za inaktivaciju virusa, bakterija i bakterijskih spora dovoljne su i niske koncentracije ozona (0,1mg/l). Mehanizam djelovanja ozona ogleda se u razaranju dvostrukih veza masnih kiselina ćelijskog zida i ćelijskih membrana bakterija. Ozon reaguje sa sulfhidrilnim grupama enzima kao i sa DNK i RNK.

U pripremi vode za piće, ozon je svoju primjenu našao i na polju uklanjanja nekih planktonskih organizama. Poznato je letalno dejstvo ozona na neke alge. Iako ozonizacija sirove vode značajno smanjuje broj koliformnih bakterija, smatra se da je za potpuno dezinfekcijsko dejstvo ozona dovoljno postići rezidual slobodnog ozona u vodi od 0,4mg/l i održavati ga naknadnim uvođenjem ozona u trajanju od 4 min. Radi poređenja, koncentracija rezidualnog hlora u našim gradskim vodovodima je u projesku oko 0,3mg/l.Prednost ozona je i njegova mahana, stoga usljed nestabilnosti ozona u vodi postoji mogućnost razvoja mikroorganizama u distribucijskoj mreži koja kod nas u većini slučajeva nije na zavidnom nivou, te se preporučuje završna dezinfekcija malim dozama hlora.

.kuce-bosanske

Dragi čitatelji, poenta ovog teksta jeste da vam ukažemo na prednosti ozoniranja vode u odnosu na konvencionalnu dezinfekciju hlorom. Naravno, ne možemo mijenjati stvari „preko noći“, ali možemo mijenjati sebe. Na Igmanu su najveće koncentracije ozona u Europi, što mu daje epitet klimatskog lječilišta.Prepoznali su blagodati naših planina i van granica zemlje, pa će se na Bjelašnici graditi grad pod nazivom Buroj Ozone. Ne može svako kupiti ozonator vode, ali možemo obilaziti bosanskoghercegovačke planine koje su bogate ozonom. Neka to vrijeme bude ugodno s korisnim.

Za portal pravisavjeti.info piše: Malik Boja mr.sci.

PREUZIMANJE SADRŽAJA PORTALA I AUTORSKIH TEKSTOVA JE DOZVOLJENO UZ OBAVEZNO NAVOĐENJE PORTALA KAO I IZVORA I AUTORA TEKSTA!