Ovo treba jesti prije trčanja

Ako ćete jesti pogrešnu hranu prije treninga izdržljivosti, vaši će napori biti veći, a rezultati lošiji.

Novo istraživanje pokazalo je kako proteini i masnoće imaju puno više prednosti od ugljikohidrata iako je nekoć čest savjet bio prije bicikliranja i trčanja pojesti obrok pun ugljikohidrata (npr., tjesteninu). Oni nam daju glukozu, koju mišići koriste kao gorivo.

No, novija su istraživanja pokazala da proteini i masnoće imaju puno više prednosti od ugljikohidrata.

Istraživači su otkrili da će tijelo, u koje se unese obrok s puno masnoća i proteina, masnoće iskoristiti za energiju, a proteini će biti vrlo korisni za rad metabolizma tijekom treninga.

Ako ste strastveni trkač, nemojte odmah odbaciti svoju uobičajenu dijetu i prejesti se mesa, sira i proteinskih pločica.

Isprobajte tortilju s bananama, medom i bademovim maslacem; zobenu kašu s mlijekom te orašastim i suhim voćem, jogurt s medom i žitaricama, svježi sir, čokoladno mlijeko… U obzir je potrebno uzeti i vrijeme.

Ako trčite ujutro, tijekom dana, prije večere ili vam se trčanje ne uklapa u točan raspored obroka, ovo su savršeni obroci koje možete pojesti bar sat vremena prije trčanja.

Ako imate samo 30 minuta prije trčanja, radije popijte sportski napitak i eventualno još nešto lagano proteinsko. Većina takvih napitaka ima ugljikohidrate i natrij, koji se lako i brzo apsorbiraju i vraćaju vam izgubljene elektrolite.