Ovo su zemlje u kojima je najbolje živjeti

Međunarodna organizacija Ujedinjeni narodi kao uzorak imala je 200 zemalja koje su analizirali u nizu kategorija uključujući i životni vijek, obrazovanje, ravnopravnost spolova i finansijsko bogatstvo.

Na 12 mjestu našla se Kina, odnosno Hong Kong u kojem stanovnici imaju prosječan životni vijek od 84 godina. Odmah iza Kine nalaze se Sjedinjene Američke Države čiji stanovnici u prosjeku godišnje zarađuju 53.245 dolara godišnje.

IrskaIrska

Na desetom mjestu nalazi se Kanada i to zahvaljujući obrazovnom sistemu. Naime, više od polovine stanovnika Kanade završilo je fakultet i ima univerzitetsku diplomu. Kanadu prati Island čiji stanovnici imaju dug životni vijek s obzirom na to da žive u prosjeku 82,7 godina.

Na visokom osmom mjestu našla se Irska u kojoj je stepen počinjenih krivičnih djela jako nizak. Kao primjer navedeno je da prema posljednjih podacima stopa ubistava u Irskoj iznosi samo 1,1 na 100.000 ljudi. Slijedi je Holandija koja ima jednu od najnižih stopa nejednakosti dohotka u svijetu (12,4 posto).

Zahvaljujući dugom životnom vijeku na listi se našao i Singapur u kojem ljudi u prosjeku žive 83 godine. Na petom mjestu nalazi se još jedna evropska zemlja i to Danska. U ovoj zemlji razlika između plaća muškaraca i žena iznosi svega 7,8 posto. Zbog poređenja, jaz između plaća redovno zaposlenih muškaraca i žena u SAD-u iznosi 17,9 posto.

Švicarska

Švicarska

Na zavidnom četvrtom mjestu nalazi se Njemačka u kojoj su od oktobra 2014. godine svi univerziteti besplatni za njemačke državljane i međunarodne studente. U ovoj zemlji preko 96 posto stanovnika ima barem neko srednjoškolsko obrazovanje.

Visoko treće mjesto zauzela je još jedna država srednje Evrope i to Švicarska. Stanovnici Švicarske imaju visoke ocjene u cjelokupnom modelu zdravlja i u prosjeku žive do 83 godine. Pored toga imaju i relativno nizak rizik od bolesti poput malarije, tuberkuloze i HIV-a.

Australija

Australija

Daleka Australija nalazi se na drugom mjestu zemalja u kojima je najbolje živjeti. Obrazovanje čini više od 5 posto nacionalnog BDP-a, a prema podacima UN-a većina studenata u kontinuitetu obrazuje se oko 20 godina.

Očekivano već 13 godinu za redom na prvom mjestu nalazi se Norveška i to zahvaljujući dobrom životnom standardu, kvaliteti življenja i jakom obrazovnom sistemu. Zahvaljujući snažnom zdravstvenom sistemu koji je finansiran javnim sredstvima prosječan životni vijek stanovnika Norveške je 82 godine.