Image default
Arhiva

Ovo su zemlje u kojima je najbolje živjeti

Međunarodna organizacija Ujedinjeni narodi kao uzorak imala je 200 zemalja koje su analizirali u nizu kategorija uključujući i životni vijek, obrazovanje, ravnopravnost spolova i finansijsko bogatstvo.

Na 12 mjestu našla se Kina, odnosno Hong Kong u kojem stanovnici imaju prosječan životni vijek od 84 godina. Odmah iza Kine nalaze se Sjedinjene Američke Države čiji stanovnici u prosjeku godišnje zarađuju 53.245 dolara godišnje.

IrskaIrska

Na desetom mjestu nalazi se Kanada i to zahvaljujući obrazovnom sistemu. Naime, više od polovine stanovnika Kanade završilo je fakultet i ima univerzitetsku diplomu. Kanadu prati Island čiji stanovnici imaju dug životni vijek s obzirom na to da žive u prosjeku 82,7 godina.

Na visokom osmom mjestu našla se Irska u kojoj je stepen počinjenih krivičnih djela jako nizak. Kao primjer navedeno je da prema posljednjih podacima stopa ubistava u Irskoj iznosi samo 1,1 na 100.000 ljudi. Slijedi je Holandija koja ima jednu od najnižih stopa nejednakosti dohotka u svijetu (12,4 posto).

Zahvaljujući dugom životnom vijeku na listi se našao i Singapur u kojem ljudi u prosjeku žive 83 godine. Na petom mjestu nalazi se još jedna evropska zemlja i to Danska. U ovoj zemlji razlika između plaća muškaraca i žena iznosi svega 7,8 posto. Zbog poređenja, jaz između plaća redovno zaposlenih muškaraca i žena u SAD-u iznosi 17,9 posto.

Švicarska

Švicarska

Na zavidnom četvrtom mjestu nalazi se Njemačka u kojoj su od oktobra 2014. godine svi univerziteti besplatni za njemačke državljane i međunarodne studente. U ovoj zemlji preko 96 posto stanovnika ima barem neko srednjoškolsko obrazovanje.

Visoko treće mjesto zauzela je još jedna država srednje Evrope i to Švicarska. Stanovnici Švicarske imaju visoke ocjene u cjelokupnom modelu zdravlja i u prosjeku žive do 83 godine. Pored toga imaju i relativno nizak rizik od bolesti poput malarije, tuberkuloze i HIV-a.

Australija

Australija

Daleka Australija nalazi se na drugom mjestu zemalja u kojima je najbolje živjeti. Obrazovanje čini više od 5 posto nacionalnog BDP-a, a prema podacima UN-a većina studenata u kontinuitetu obrazuje se oko 20 godina.

Očekivano već 13 godinu za redom na prvom mjestu nalazi se Norveška i to zahvaljujući dobrom životnom standardu, kvaliteti življenja i jakom obrazovnom sistemu. Zahvaljujući snažnom zdravstvenom sistemu koji je finansiran javnim sredstvima prosječan životni vijek stanovnika Norveške je 82 godine.

Related posts

Koji su simptomi bolesti plavog jezika?

SAVJETNICI

Čovječe, zar si sebi najmanje bitan?

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Leave a Comment