Image default
Arhiva

Ovo niste znali o kestenu

Pitomi kesten (Castanea sativa) je drvo iz porodice bukovki kojeg karakterizira crvenkasto-smeđi plod. Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom dijelu Europe i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali.

1. Namirnica koja će vas zasititi
Sto grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrijednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se količina bjelančevina i ugljikohidrata u plodu.

2. Namirnica za prehranu bez glutena
Više od četrdeset posto kestena čini škrob zbog čega je pogodan za pripremu pirea, supe, te drugih slatkih i slanih jela. S obzirom da sadrži gluten preporučuje se osobama koji boluju od celijakije ili ga izbjegavaju u svojoj prehrani.

3. Namirnica koja potiče rad crijeva
Kesteni su odlični izvori prehrambenih vlakana koji smanjuju razine lošeg holesterola u krvi, ali i potiču rad crijeva.

4. Namirnica koja čuva bubrege i srce
Kesten je bogat kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, te mangana, kalcija, hlora, željeza i magnezija.

5. Namirnica koja jača imunitet i kosti
Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad živaca i osnažuje imunitet tijela. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću.

Related posts

Efendijina leđa su ovodunjalučka sirat ćuprija

Zašto roditelji čuvaju dječije zube KAO OČI U GLAVI? Kad čujete razlog, kajaćete se što i vi niste

Neustavno je da se zabrani zapošljavanje članovima porodica ministara

Leave a Comment