Image default
Arhiva

Ovo ne znate o poslovima u Njemačkoj

DW je nedavno donio kratak pregled mjesečnih primanja u nekim od traženih poslovnih sektora.

Prema tom pregledu, građevinski inženjeri zarade oko 3.000 eura bruto. Arhitekti su u rangu građevinskih inženjera, liječnici i matematičari zarađuju 600, a informatičari po 300 eura više.

Konobari, kuhari i frizeri mjesečno prime samo 1.000 eura, a automehaničari, električari i soboslikari oko 1.300 eura.

Sve više novih iseljenika s jugoistoka Europa u Njemačkoj radi kao njegovatelji i medicinski tehničari. Prosječna plaća njegovatelja s iskustvom iznosi 2.400 eura bruto, što je oko 1.600 eura neto.

Od tog novca, na stan i režije, ovisno o gradu stanovanja, ode najmanje 600 eura. Za hranu se u prosjeku izdvaja 280 eura – po osobi, dok se cijena mjesečne karte za javni prijevoz kreće od 50 do 100 eura mjesečno, piše DW.

No, ako unatoč tim podacima želite bolji život početi u Njemačkoj, Goethe Institut u Münchenu je razradio projekt putem internetskog portala “Moj put u Njemačku” kojemu je glavni cilj pomoći doseljenicima u što boljoj integraciji u njemačko društvo.

Nude savjete o školi i obrazovanju, poslu, stanovanju, računima i financijama, osiguranjima, pa čak i o vjenčanjima i kretanju po gradu u kojem se nalazite.

Te informacije možete pogledati na linku: Moj put u Njemačku.

I na Goethe Institutu ističu kako je prije dolaska potrebno dobro promisliti kolika su mjesečna primanja a koliki troškovi života.

Related posts

Do danas 71.321 osoba se odrekla bh. državljanstva

SAVJETNICI

Stanje na cestama

SAVJETNICI

Malinari: Oprosti nam Fadile

SAVJETNICI

Leave a Comment