Image default
Arhiva

Ovo je njihova tajna uspjeha: Hidžamom do olimpijskog zlata

Odavno mnogi sportaši znaju za hidžamu i njeno čisćenje krvi , tako je od fudalera do tenisera ili plivača zastupljena u svakom vidu sporta.

Od Amela Tuke i većine obrazovani Bosanaca do zvjezda popout Davida Beckhama ,svi su probali hidžamu i nisu se pkajali ..

Na tijelu većine američkih sportista na Olimpijskim igrama u Riju vide se misteriozni crveni krugovi, a najveću pažnju privukao je jučer najbolji plivač svih vremena Michael Phelps.

https://www.youtube.com/watch?v=Xh9jAD1ofm4

Phelps je kao dio štafete 4×100 metara slobodnim stilom osvojio svoju 19. zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, a društvene mreže su “preplavile” slike njegovog tijela na kojem je bilo vidljivo nekoliko crvenih krugova.

hidzama bekam

David Beckham redovno koristi blagodat hidžame

I dok su u šaljivom tonu ljudi nagađali da je Phelps igrao paintball ili da ga je napala velika hobotnica, objašnjenje je vrlo jednostavno – radi se o hidžami.

Hidžama je medicinska metoda koja predstavlja metodu lokalnog puštanja krvi. Izvodi se zarezivanjem kože te vakumsukcijom u određenim regijama, čime se eliminiše “otpad iz krvi” te se na taj način uklanja bol iz određenih dijelova tijela.

Osim Phelpsa i ostali američki plivači i mnogi gimnastičari koriste ovu metodu, a vjerovatno ćemo vidjeti “išarane” i neke od američkih atletičara.

Dr. Merim Omerhodžić je specijalista neurohirurg i jedina osoba u BiH sa certifikatom za liječenje tradicionalnom metodom puštanja krvi, hidžamom. Sa doktorom Omerhodžićem razgovarali smo o historiji ove metode, predrasudama koje izaziva, stavu savremene medicine i svim dobrobitima za organizam koje donosi.

Šta je hidžama i od kada postoji?

Hidžama je mala hirurška metoda po načinu izvođenja, a po mehanizmu djelovanja to je regulatorna metoda koja djeluje na naš bazični regulatorni sistem. Sastoji se od plasiranja vakuum čaša na određenim mjestima i pravljenju malih ogrebotina na koži kako bi se eliminirao krvi sličan sadržaj iz tih regija. Hidžama je, konkretno, savremena medicinska metoda, ali i metoda zasnovana na sunnetu poslanika Muhameda.

 

Related posts

Milka u svom vrtu uzgaja marakuju, batat, kurkumu i jam

USK: Pomozimo izbjeglicama koje su pristigle u V.Kladušu

Muhammed Ali

Leave a Comment