Ovo je bio grad duhova, a onda su tu došli Bosanci…

Priča o St. Louisu i muslimanskim izbjeglicama

Američki mediji:

Ovo je bio grad duhova, a onda su tu došli Bosanci…

Nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD, mnogi političari, ali i dobar dio javnosti su protiv primanja izbjeglica iz muslimanskih zemalja.

U svjetlu sve veće islamofobije, portal Fusion.net donosi priču o tome kakav su uticaj imale muslimanske izbjeglice iz Bosne i Hercegovine, koje su se naselile u američkom gradu St. Louisu.


St. Louis je do 90-tih godina prošlog vijeka bio grad koji se nalazio u drastičnom demografskom i ekonomskom padu.

Prema popisu stanovništva iz 1950. godine, St. Louis je imao 856.766 stanovnika. Međutim, na popisu 1990. godine taj je broj drastično opao, na samo 396.685 stanovnika, što je pad od oko 50 posto.

ljiljani_sad

 

Rezultat takvog drastičnog pada populacije bio je da su mnogi kvartovi i zgrade zjapili napušteni, a St. Louis je iz dana u dan sve više poprimao obrise “grada duhova”.

Međutim, tada su došli Bosanci.

Na desetine hiljada Bosanaca izbjeglo je u St. Louis pred vihorom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a velika većina njih su muslimani.

Naselili su se uglavnom u južnom dijelu grada, koji se danas zove “mala Bosna” i u kojem živi oko 70.000 Bosanaca, čineći St. Louis najvećim “bosanskim gradom” u svijetu koji se nalazi van granica BiH.

https://www.youtube.com/watch?v=P7QbpOTthKs

avaz.ba/agencije/you tube