Ovim trikovima nam izvlače novac u restoranu

Menadžeri i vlasnici restorana sa posebnom pažnjom se bave izradom jelovnika, i kad to kažemo, ne mislimo konkretno na kvalitet spremanja i serviranja jela, već na grafičko uređenje menija.

Naime postoje određeni psihološki trikovi kojima mogu da nam izvuku više novca nego što smo planirali.

1. Ne koriste sliku valute

Znak dolara, eura, konvertibilne marke, tačnije bilo koje valute restorani izbjegavaju da stavljaju u meni jer to podsjeća kupce da troše svoj novac, kažu psiholozi.

Istraživači sa jednog univerziteta ustanovili su da su gosti, kojima je dat jelovnik bez znaka valute, trošili značajno više novca nego oni koji su pred sobom imali jelovnik u kome je stajao znak dolara, eura…

2. Trikovi sa brojevima

Kada kreiraju cijene u meniju vrlo pažljivo koriste broj 9 kako bi istakli vrijednost nekog jela. Ono što je pokazalo istraživanje je da cijene poput 9,95 su mnogo privlačnije za kupce nego 9,99 koje uglavnom viđamo.

3. Koriste se izrazito lijepim opisima

Ustanovljeno je da je u restoranima koji imaju menije u kojima su jela opisana na lijep i prijatan način veća prodaja za čak 27 posto od onih koji to ne praktikuju.

4. Hranu povezuju sa porodicom

Gosti u restoranu će prije izabrati jelo koje se zove Nanina pita, ili Tetkina čuvena salata, nego da samo u jelovniku stoji “pita” to jest “salata”.

5. Vizuelno ističu hranu

Kada je ime hrane boldovano, podvučeno nekom bojom ili uokvireno to jelo djeluje mnogo primamljivije od ostalih na meniju. Ipak pojedini eksluzivni restorani izbjegavaju ovakvu vrstu “ukrašavanja” jelovnika kako ne bi meni izgledao suviše drečavo i upadljivo.

6. Odvlačenje pažnje

Ovde se radi o jednostavnom triku. U jelovnik stave neko jelo koje primjera radi košta 200 KM. Tako ostala trocifrena jela djeluju vrlo prihvatljivo. A to im je i bio cilj.

7. Velika i mala porcija

Ponude veliku i malu porciju gdje je naravno mala jeftinija. Ali vam ne napišu koliko je ta manja zapravo manja od one velike. I vi se odlučite naravno za manju po nižoj cijeni jer deluje pristupačnije. Tu su postigli cilj jer su od starta zapravo prodavali malu porciju, a velika je tu čisto radi poređenja. Ona snižena cijena je zapravo prava cijena.

8. Gornji desni ugao

Prema jednom istraživanju trećina gostiju naruči jelo koje im prvo privuče pažnju. Zato restoran stavi najprofitabilnije jelo u gornji desni ugao jelovnika, jer tu ljudsko oko ide prvo.

9. Ograničavanje izbora

Restorani bi trebalo da se trude da kupcu ne serviraju u meniju baš sve što imaju po sistemu – probaj sve. Optimalan broj za jednu kategoriju jela za brze restorane je 6 dok za one eksluzivne se kreće od 7 do 10.

10. Ugodna atmosfera

Istraživanje je pokazalo da su gosti u restoranima u kojima se svirala ili puštala klasična muzika trošili više nego u onim restoranima gdje je na repertoaru bila pop muzika.