Ove namirnice uzrokuju opasne upale u tijelu?

Upale su početak opasnih bolesti, no moguće ih je spriječiti pravilnom prehranom.

Nekima od nas, riječ “upala/upaljenost” često priziva sliku artritičnih staraca pogrbljenih sa štapom koji olakšava kretanje. Ali istina je da upale imaju velik utjecaj na naša tijela svakodnevno – čak i kada smo još mladi, a kada one postanu kronično stanje, tada se pojavljuju pravi problemi.

Kada je imunološki sustav preopterećen – bilo od izloženosti toksinima, hrani ili ekološkim alergijama, višku stresa ili drugih čimbenika – počinje napadati zdravo tkivo tijela, uzrokujući upale.

A kada uzrok ove upale ne liječite ili spriječite to  dovodi do drugih zdravstvenih stanja. U stvari, upala je početak većine bolesti i primarni je čimbenik u razvoju zdravstvenih stanja poput Crohnove bolesti, artritisa, celijakije i sindroma iritabilnog kolona.

Iako nije uvijek jednostavno uočiti specifične faktore koji uzrokuju upale u tijelu i pokreću domino efekt kroničnih bolesti, danas je poznato da neke namirnice mogu imati veliki utjecaj na to.

Zato, ako želite spriječiti rizik od kroničnih upala, ovih šest namirnica biste trebali smanjiti ili u potpunosti izbjegavati.

Ulje uljane repice (kukuruzno, sojino, suncokretovo)

Iako ga neki hvale kao veoma zdravo ulje. Treba znati da je ključni faktor za dobro zdravlje  pravilan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u prehrani. Međutim veliki i stalni rast potrošnje biljnog ulja u ljudskoj prehrani (biljna ulja se uvijek nalaze i u procesuiranoj hrani) i loša hrana kojom farmeri hrane stoku i perad promijenili su zdrav omjer unosa omega-3 i omega-6 kiseline.

Unos omega-6, koji nalazimo u biljnim uljima kao što su kukuruzno, uljane repice, soje, suncokreta, šafranike i grožđa, mogu uzrokovati razne upale u tijelu, a povezane su i sa sljedećim bolestima: srčane bolesti, dijabetes, pretilost, sindrom iritabilnih crijeva, astma,   rak, auto-imune bolesti, visok krvni tlak, neplodnost, krvni ugrušci…

Ta biljna ulja – pogotovo kada se zagriju – uzrokuju i pojačavaju oštećenja stanica, metaboličke funkcije, hormonalnu neravnotežu. To je razlog zašto je riblje ulje, bogato Omega-3 kiselinama, toliko popularno kao dodatak prehrani, isto kao i ulje jetre bakalara.
Uz to, biljna ulja, ako nisu organska, vjerojatno su izvedena od genetski modificiranih organizama (GMO), i to je još jedan važan razlog zašto ih treba izbjegavati.

Što koristiti umjesto njih? Ekstra djevičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado ulje, ili ghee.