Image default
Arhiva

Otkrijte na vrijeme: Koji su simptomi bolesti štitnjače?

Štitnjača je žlijezda koja oblikom podsjeća na leptir i nalazi se na dnu ljudskog vrata, točno ispod Adamove jabučice. Štitnjača je zadužena za proizvodnju hormona koji reguliraju ljudski metabolizam.

U slučaju da štitnjača ne radi pravilno, da proizvodi premalo hormona (hipotireoza) i previše hormona (hipertireoza) to može biti uzrok nekoliko poremećaja. Četiri najčešća poremećaja rada štitnjače su Hashimotov tireoiditis, Grawes-Basedowljeva bolest, gušavost i čvorići na štitnjači.

Simptomi najčešćih bolesti štitnjače
Hashimotov tireoiditis
Hashimotov tireoiditis je poznat i kao kronični limfocitni tireoiditis. Radi se o autoimunoj bolesti kod koje imunitet greškom napada i polako uništava štitnjaču i njezinu sposobnost proizvodnje hormona.

Osobe s blagim oblikom Hashimotovog tireoiditisa često nemaju nikakve simptome, a bolest može biti stabilna duži niz godina. Također, ova bolest nema neke specifične simptome već se oni javljaju i kod niza drugih bolesti. Simptomi Hashimotovog tireoiditisa uključuju:

umor
depresiju
zatvor
blago povećanje težine
suhu kožu
suhu, tanku kosu
blijedo, natečeno lice
jake i nepravilne menstruacije
netoleranciju na hladnoću
povećanu štitnjaču ili gušavost

Grawes-Basedowljeva bolest
Grawes-Basedowljeva bolest je jedna od najčešćih autoimunih i endokrinih bolesti, a povezana je s poremećajem u radu štitnjače. Kod ove bolesti dolazi do pojačanog rada štitnjače (hipertireoze), a kao i kod Hashimotovog tireoiditisa vlastita antitijela utječu na pojačan rad tiroidne žlijezde.

Od Grawes-Basedowljeve bolesti najčešće obolijevaju žene stare između 20 i 30 godina. Drugi rizični faktori su stres, trudnoća i pušenje.

Simptomi Grawes-Basedowljeve bolesti slični su simptomima hipertireoze. Uključuju:

anksioznost
razdražljivost
umor
tremor ruku
ubrzan ili nepravilan srčani ritam
pretjerano znojenje
poteškoće sa spavanjem
proljev ili česte probavne tegobe
promjene u menstrualnom ciklusu
gušavost
buljave oči i problemi s vidom

Gušavost
Gušavost je bolest koja označava nakancerozno povećanu štitnjaču, a do nje dolazi najčešće uslijed manjka jodi u prehrani pa štitnjača pokušava proizvesti dovoljno hormona te dolazi do njezine hiperprodukcije.

Gušavost se prepoznaje po oteklom donjem dijelu vrata, a veličina otoka može biti od kvržica do velikog povećanja.

Osim nedostatka jodi u prehrani, uzroci gušavosti mogu biti izloženost radijaciji, trudnoća, uzimanje pojedinih lijekova ili genetski faktor.

U slučaju slabije gušavosti, osoba nema simptome bolesti. No, s porastom gušavosti povećava se i broj simptoma ove bolesti, među koje se uključuju:

oticanje i osjećaj napetosti u vratu
otežano disanje ili gutanje
kašalj ili hripanje
promuklost

Čvorići na štitnjači
Čvorići na štitnjači su manje ili veće izrasline koje se nalaze na ovoj žlijezdi. Oko 50% osoba koje ih imaju nemaju nikakve simptome, jer su čvorići maleni i ne rade nikakve smetnje. Iako uzroci nastanka čvorića nisu uvijek poznati, ponekad je uzrok manjak joda ili Hashimotov tireoiditis. Čvorići mogu biti prazni ili ispunjeni tekućinom.

Većina čvorića su benigna tkiva, a u malom postotku se radi o malignim stanicama. Kao i kod svih drugih ranije navedenih bolesti štitnjače, i čvorići se češće javljaju kod žena nego kod muškaraca.

Većina čvorića ne izaziva nikakve simptome, a u slučaju njihovog rasta, osobe bilježe oticanje u području vrata, poteškoće u disanju i gutanju, bolove i gušavost.

Neki od čvorića proizvode štitne hormone pa se bilježi njihov porast u cirkulaciji. U ovom slučaju, postojanje čvorića ima slične ili gotovo iste simptome kao hipertireoza, a oni uključuju:

visok puls
nervozu i razdražljivost
pojačan apetit
tremor
gubitak kilograma
ljepljivu kožu
Ukoliko su čvorići povezani s Hashimotovljevim tireoiditisom, simptomi će biti slični kao kod hipotireoze, a oni uključuju:

umor
dobivanje kilograma
opadanje kose
suhu kožu
osjetljivost na hladnoću

Dijagnoza problema u radu štitnjače
Ukoliko sumnjate u nepravilnosti u radu štitnjače svakako je dobro posjetiti liječnika i napraviti testiranje rada ove žlijezde. Niske razine hormona koje proizvodi štitnjača mogu negativno utjecati na način na koji tijelo iskorištava masti,  to može rezultirati visokim kolesterolom i arteriosklerozom, što može posljedično utjecati na razvoj kardiovaskularnih bolesti, poput angine pektoris i srčanog udara.

Stoga je bitno napraviti testove koji će utvrditi procjene funkcije štitnjače  (T4, T3, fT4, fT3, TSH i TRH test) i testove za otkrivanje uzroka bolesti (anti-TPO, anti-Tg, Tg i kalcitonin). Pozitivni anti-Tg i anti-TPO ukazuju na autoimunu bolest.

Tg i kalcitonin se prate u slučaju operiranog karcinoma štitnjače jer oni pokazuju na postojanje metastaza karcinoma. Hormoni fT4 i fT3 pokazuju postojanje hipotireoze (u slučaju kad su njihove vrijednosti snižene) i hipertireoze (u slučaju kad su njihove vrijednosti povišene).

Također, i povišen TSH (tiroid stimulirajući hormon) ukazuje na hipertireozu (snižene razine) i hipotireozu (povišene razine).

Related posts

Balkanska kultura

SAVJETNICI

Konkurs: Potreban informatičar

SAVJETNICI

Želite li imati BLISTAV OSMIJEH

SAVJETNICI

Leave a Comment