Image default
Arhiva

Osvježite svoj CV prije traženja posla

Staro radno iskustvo svedite na nekoliko natuknica, a “najsvježije” opišite detaljnije

Stiglo je proljeće – godišnje doba u kojem brišemo prašinu nakupljenu tokom zime. Ali, prije nego se prihvatite kućanskih poslova, sjednite za svoje računalo ili uzmite olovku u ruke i “obrišite prašinu sa svoje radne biografije ( CV )” – realizirajte svoj prvi projekt čišćenja.

Radna biografija je pisani dokument koji sadrži pregled svih relevantnih podataka osobe koja traži posao. Osnovna namjena je da informiše poslodavca o podobnosti kandidata za upražnjeno radno mesto.

U zavisnosti od namjene, postoje dva tipa radne biografije:  CV  i  rezime.

CV je skraćenica od latinskog naziva Curriculum vitae, što u prevodu znači tok života. Naziv ovakvog tipa radne biografije potječe od njegove namjene, a to je sveobuhvatni hronološki prikaz obrazovanja, radnog iskustva, sposobnosti, publikacija, interesovanja, nagrada i drugih detalja o kandidatu. U većini zemalja svijeta CV je najčešći oblik predstavljanja poslodavcu, dok se u SAD i Kanadi koristi uglavnom za vrlo specifična zanimanja (npr. akademska, naučna i istraživačka radna mesta, stipendije i članstva itd.).

Rezime (Résumé) podrazumeva skraćenu verziju osnovnih podataka o kandidatu. Tipičan rezime predstavlja sažetak radnog iskustva i obrazovanja kandidata relevantnih za upražnjeno radno mjesto. Zbog toga je pogodan za kandidate sa radnim iskustvom. Za razliku od CV-a, rezime u SAD i Kanadi predstavlja osnovni tip radne biografije koji se koristi u poslovnoj regrutaciji.

Izgled
Tko god vam kaže da izgled cv nije važan, taj nije u zadnje vrijeme ozbiljnije tražio posao. Na današnjem tržištu rada, trebate znati istaknuti i svaku najmanju prednost pred konkurencijom. Stoga, “ulaštite” svoj cv – pravilno istaknite vaša dosadašnja dostignuća, obrazovanje i dodatnu edukaciju. Izgled životopisa jest važan, ako želite da Vas poslodavac pozove na razgovor za posao.

Povezani clanci :

Kako do posla

Facelifting
Izgleda li vaš cv kao da je ostario i izblijedio? Je li se tokom vremena proširio na tri ili čak i četiri stranice? Opisujete li i dalje detaljno vaše prvo radno iskustvo nakon završetka školovanja? Podarite vašem cv-u facelifting, tako što ćete ga skratiti. Vaše davno radno iskustvo svedite na nekoliko najvažnijih natuknica, a “najsvježije” radno iskustvo možete opisati i detaljnije. Uz tako revidirani životopis, veća je vjerojatnost da će poslodavci zamijetiti vaša znanja i vještine koje su upravo njima potrebne.

Osuvremenite terminologiju
Provjerite jesu li stručni termini kojima opisujete svoje radno iskustvo i dalje u upotrebi – možda su ih zamijenili neki suvremeniji nazivi. Ako jesu, onda ih i vi zamijenite. Stručna terminologija se neprestano mijenja, posebice ako ste radili ili želite raditi u, primjerice ICT sektoru. Proučite koji su stručni nazivi danas aktualni na tržištu i prilagodite svoj životopis. Na ovaj ćete način pokazati poslodavcu da i dalje pratite trendove u vašoj industriji.

Priprema za skeniranje
Nekada je u cv-u bilo važno navesti ključne riječi, poput “pokrenuti” ili “upravljati”, kako bi Vas poslodavac uočio na prvi pogled. Međutim, danas se cv pretražuje i digitalno, i to po znatno opširnijoj bazi ključnih riječi, baš poput oglasa za zaposlenje. Zato je potrebno znati koje ključne riječi istaknuti u cv-u, jer vam željeni posao može osigurati činjenica da ste upravljali nekim dijelom poslovanja, ali i činjenica da imate potrebna znanja i vještine koje ste stekli kroz dodatnu edukaciju.

Ako ipak ne znate kako bi učinili navedene izmjene, uvijek se možete obratiti stručnjacima na portalu Pravi savjeti.info, koji će za Vas obaviti reviziju radne biografije, ili vas savjetovati kako ga prevesti na strane jezike..

Related posts

Za starija vozila u BiH drastično skuplja registracija

SAVJETNICI

Ko tjera “bradonje” iz Granične policije?

SAVJETNICI

Kako svezati kravatu

SAVJETNICI

Leave a Comment