OPREZ!: Za paljenje korova može se dobiti od tri mjeseca do 3 godine zatvora

Obavještavamo naše čitaoce da je u proteklih nekoliko dana već prijavljeno nekoliko šumskih požara uzrokovanih paljenjem korova na njivama i drugim površinama.

Takvi požari obično za posljedicu imaju veliku materijalnu štetu, a zabilježeni su slučajevi u kojima su uništena stabla u voćnjacima, pa čak stambeni i pomoćni objekti- navode izvori iz policije .

Pa iz tog razloga apeliramo na građane da se suzdrže od takvih aktivnosti, a posebno u vrijeme jakog vjetra, u doba dana kada će požar ostati neprimjećen ili u blizini šumskih nasada i stambenih ili drugih objekata.

– Također, upozoravamo da će službenici policije, u saradnji s drugim institucijama, u narednom periodu preduzimati intenzivne mjere na otkrivanju i sankcioniranju osoba koje paljenjem korova izazivaju opću opasnost za ljude i imovinu, kako je to i predviđeno Kaznenim zakonom FBiH, propisana kazna za ovo djelo je zatvorska u trajanju od 3 mjeseca do 3 godine.
Stoga, molimo građane da uvaže naše apele i upozorenja, te da u slučaju da primjete požare to prijave najbližoj policijskoj stanici na broj telefona 122, ili vatrogasnu jednicu na broj 123- .

Slično apeliraju i iz ostalih dijelova BiH, osobito iz Hercegovine, gdje se vatrogasci svaki dan bore s desetinama požara koji prijete svim bićima i izazivaju milijunsku štetu.

Zato birajte fino vrijeme za čišćenje i paljenje vatre na vašim parcelama.