OPOZVATI NOBELOVU NAGRADU ZA MIR AUNG SAN SUU KYI ZBOG NJEZINE ŠUTNJE NASPRAM ETNIČKOG ČIŠĆENJA, GENOCIDA, NAD ROHINJA MUSLIMANANIMA U BURMI

Odbor za dodjelu nobelove nagrade sa sjedištem u Norveškoj mora hitno reagirati tako što će opzvati nobolevu nagradu za Mir za 1991. god. gospodji Aung San Suu Kyi zbog njezine nedopustive šutnje i zadovoljstva (complacency) naspram etničkog čišćenja, genocida, nad Burmanskim Rohinja (Rohingya) muslimanima. Savjesni nobelovci širom svijeta se zgražavaju nad zločinom u Burmi nad Rohinja muslimanima dok Aung San Suu Kyi šuti, a šutnja je zadovoljno odobravanje (complacency).

Poziv Odboru za dodjelu nobelove nagrade da se opozove nobelova nagrada za Mir burmanskoj gospodji Aung San Suu Kyi uputio je ugledni muslimanski intelektualac i bivši ministar kulture Indonezije Anies Baswedan. Njegov poziv jnaišao je na veliku podršku u svijetu (pogledaj link na Facebook-u). Ovim putem ja dajem svoj glas tom pozivu i pozivam bosansku ulemu i intelektualce da isto tako urade – da dignu svoj glas protiv genocida nad Ruhinja muslimanima u Arakanu.

Mi u Bosni imamo pravo i obavezu da dižemo glas protiv genocida zato što najbolje znamo šta to znači. Ne smijemo biti sebični. Moramo imati osjećaj za patnju i bol drugoga, kao što su drugi, dobri ljudi, imali i još uvijek imaju osjećaj za naš bol i patnju.

Volio bih da bosanski hatibi u sljedeći petak posvete hutbu Rohinja muslimanima u Burmi kako bi upoznli naš bosanski džemat o genocidu nad njima te da podrže prijedlog uglednog indonežanskog intelektualca Aniesa Baswedana da se opozove nobelova nagrada za Mir gospodji Aung San Suu Kyi zato što ništa ne čini da se zločin protiv čovječnosti zaustavi. Nečinjenjem gospodja za ljudska prava Aung San Suu Kyi sramoti sve časne nobelovce i zato ne zaslužuje da nosi časno ime nobelovca. Ona obesmišljava ljudska prava i zato zaslužuje da ju se osudjuje zbog toga.

Bilo bi lijepo da se u domovini i dijaspori u sljedeći petak nakon džume-namaza u svim našim džamijama klanja dženazetu-l-ghaib za Ruhinja muslimane u Arakanu, Mijanmaru.

To je najmanje što možemo učiniti za Ruhinja muslimane, koji prolaze kroz ono kroz šta smo mi prošli i zato imamo pravo i obavezu da budemo s njima u našim mislima i našim dovama!

Neka Allah obraduje Dšennetom Ruhinja šehide!

Molimo Allahovu milost za spas Ruhinja muslimana od krvnika i dželata!

Amin!

dr. Mustafa Cerić

Potpiši peticiju na slijedećem linku: https://secure.avaaz.org/en/petition/Norwegian_Nobel_Committee_Aung_San_Suu_Kyi_should_be_stripped_of_Nobel_Peace_Prize_immediately/?fASJomb