Opet nova pravila u nogometu

Englezi su izmislili fudbal i red je da ga oni i revolucioniraju, koji je je odavno izgubio svu svoju nekadašnju rutinu, naivnu draž i nevinu romantiku, grubo se odrekao radničke klase koja ga je stvorila i odgojila te se prometnuo u sport bogatih.
Sponzori su postali važniji od navijača, a na velikim takmičenjima kao što su svjetska i evropska prvenstva, te Liga prvaka, obrnu se milijarde eura i sve je veći broj onih koji smatraju da je suludo i dalje forsirati tradicionalni pogled na fudbalsku igru, uzdati se u mirno oko i dobru vjeru sudija i lišiti se pomoći sve modernije tehnologije, prenosi Index.

Jer jedna greška sudije, čak i nenamjerna, za posljedicu može imati pravo bogatstvo. Jednostavno, u današnjem nogometu sudijske pogreške postale su preskupe. Pod pritiskom javnosti popustila je čak i konzervativna struja u FIFA-i i u UEFA-i i ovog ćemo ljeta u Rusiji premijerno na djelu gledati VAR – video tehnologiju koja bi morala pomoći sudijama da se krucijalni previdi svedu na nivo statističke pogreške.

Međutim, tu nije kraj promjena koje na Otoku traže. Mišljenja su podijeljena. Jedan dio javnosti se zgraža te drži da bi s tim pravilima nogomet izgubio svoju draž, dok drugi smatra da bi to fudbalu dalo prijeko potrebnu svježinu te da je to ideja koju se što prije treba implementirati u najvažniju sporednu stvar na svijetu. O čemu se tu radi? Naime, kako bi se spriječio napad igrača na sudije, Englezi žele uvesti pravilo prema kojem će svako negodovanje na sudijske odluke ili bilo kakav verbalni napad na ljude u crnom biti kažnjivo s 10 minuta.

Ukratko, dobaci li igrač nešto sudiji, nezadovoljan njegovom odlukom, a ako sudija procijeni da to nije za crveni karton, moći će ga poslati na desetominutno hlađenje, nakon čega bi se igrač mogao vratiti u igru.

Premda bi na neki način fudbal s ovim pravilima podsjećao na hokej ili na rukomet, Englezi smatraju da bi donio određenu dozu zanimljivosti i postepeno će ga uvoditi u lige pod ingerencijom FA-a. Pravilo će se najprije testirati u nižim ligama, a u dogledno vrijeme plan je da se implementira u Premiership.

Pravilo je već testirano u utakmicama mlađih dobnih selekcija i kako kaže šef sudijske organizacije u Engleskoj Mike Riley, pokazalo se kao odlična stvar.

“Prema podacima koje imamo, igrači se svađaju sa sudijama čak 38 posto manje nego prije.

Smatramo da bi ovo pravilo bilo jako korisna stvar, jer nitko ne želi iz igre izaći na deset minuta i ostaviti svoju momčad na cjedilu.

Stoga će svi igrači morati paziti na ponašanje i na jezik, a suci će biti još više zaštićeniji”, izjavio je Riley za engleske medije.