Image default
Arhiva

Olimpijske igre u mjestima gdje je voda zaražena

Pet dana pred početak Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, 5. augusta, sportisti su upozoreni da “zatvore usta” prilikom takmičenja u zagađenim vodama.

Kako piše britanski list “Independent”, ljekari, inžinjeri i naučnici iz Brazila tvrde kako su skoro sve vodene površine u kojima će biti održavani olimpijski sportovi – zaražene, i za to krive vlasti.

Brazilska policija ranije je, nezadovoljna odnosom vlasti prema toj bezbjedonosnoj strukturi, na aerodromu Rija sportiste koji dolaze “pozdravila” transparentom: “Welcome to Hell” (Dobrodošli u pakao).

Uslijed sve većih kritika upućenih domaćim vlastima o lošoj organizaciji Igara, u svjetlu najveće političke i ekonomske krize u povijesti Brazila, naučnici tvrde kako su plaže i vode u Riju toliko zagađene otpadom te čak i ljudskim tijelima što je direktna opasnost za 500.000 ljudi koji se očekuju u gradu u augustu.

Prema pisanju britanskog lista, brazilska vlada još 2014. godine obećala je čišćenje plaža i vodenih površina do čega nikada nije došlo.

Stelberto Soares, općinski inžinjer zadužen za sanitarna pitanja u Riju, tvrdi kako su vlasti mogle spriječiti veliki otpad u vodama, ali ne i sitne, štetne čestice koje postoje. Pozvao je olimpijce da tokom takmičenja u vodama “usta drže zatvorenima”.

Isto tvrdi i 24-godišnji Afrodite Zegers član holandskog tima za jedrenje i jedan od 10.000 sportista iz 2015 zemalja koji će se takmičiti u Brazilu.

“Samo moramo držati usta zatvorenima, tako nam je rečeno”, naglasio je Zagers.

O problemu zagađenosti voda obaviješten je i Međunarodni olimpijski komitet koji je u saopćenju istakao da je o svemu upoznata Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Tamošnji mediji, izvještavajući o ovom problemu, tvrde kako je pitanje sanitarnih uslova u Riju “gorući problem” decenijama te da je ovog puta on privukao međunarodnu javnost upravo zbog Olimpijade i sigurnosti takmičara.

Related posts

Evo posla: Google treba hiljade uposlenika za nadzor YouTube

Detalji o Poslanikovim a.s. sobama, kaburu i mesdžidu

Markentiški trik ili lijek: Vrijedi pokušati.

Leave a Comment