Image default
Arhiva

Olakšicama privlače investitore u poslovnu zonu Podbrdo

Općina Mrkonjić Grad krenula je sa prodajom preostalih desetak parcela u poslovnoj zoni “Podbrdo”. Tomislav Todorović, načelnik Odjeljenja za gospodarstvo i financije ove Mrkonjić Grada, kaže za Akta.ba da će Općina zainteresiranim investitorima dajepogodnosti prilikom kupovine ovog zemljišta.

Kolike će oni biti ovisi o tome koliko kompanija namjerava zaposlti radnika te koliki je iznos investicije. Pogodnosti se odnose na rentu i troškove građevinske dozvole.

”Svima plaćamo pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. U ovisnosti od broja radnika koje planira zaposliti vršimo i oslobađanje, odnosno dajemo povlastice kada je u pitanju građevinska dozvola. Firmama koje zapošljavaju do 50 radnika umanjujemo rente do 50 posto. Ako zapopošljavaju preko 50 radnika renta za građevinski dozvolu i komunalije se smanjuje čak i 80 posto”, navodi Torodorivić.

Do sada su prodali oko 60 posto parcela. U poslovnoj zoni se uglavnom nalaze domaća proizvodna poduzeća i to najviše iz oblasti drvoprerade koja je inače, grana koja je najzastupljenija u ovom području. U poslovnoj zoni se nalaze i dvije kompanije iz niskogradnje, te jedna iz metaloprerade.

Cijene parcela

Početna cijena parcela po 1 m² iznosi 4,00 KM za parcele do 5.000 m², 3,30 KM za parcele preko  5.000 m² (jedna ili više). Ugovorena cijena nepokretnosti umanjuje se za 10% u slučaju zapošljavanja od 10 do 30 radnika, 20% u slučaju zapošljavanja od 31 do 50 radnika, 30% u slučaju zapošljavanja 51 i više radnika.

akta.ba

Related posts

Biometerološka prognoza

Život se ne mjeri brojem udisaja koje udahnemo, nego trenucima koji nam oduzmu dah!

Reagovanje Crne munje na spinovanje u medijima

Leave a Comment