Image default
Arhiva

Ojačaj imunitet i zaštiti se od prehlada

Obolijeva se u trenutku pada imuniteta, a ne izloženosti virusu, zato ojačajte obrambeni mehanizam tijela. Tokom zimske sezone prehlada i gripe imunitet pojačano radi, a kako ne bi zakazao, pomoći će ljekovite biljke koje pospješuju rad imunološkog sustava, otklanjaju brojne tegobe te blagotvorno utječu na cjelokupno zdravlje
Imunitet je složeni obrambeni sustav tijela koji štiti od napada mikroorganizama i toksina, a raspoređen je i povezan sa svim sistemima u tijelu. Samu cirkulaciju obrambenih stanica kroz tijelo omogućuje tjelesna tekućina koju zovemo – limfa.

Kako održati imunosni sistem zdravim?
Zdravi imunosni sistem preduvjet je zdravog organizma. Kako bi osigurali neometano djelovanje svih njegovih dijelova, potrebno je unositi dovoljne količine nutrijenata. S obzirom na to da se imuniteta najčešće sjetimo u jesen i zimu, teško je sve njegove potrebe zadovoljiti prehranom jer nema dovoljno dostupnog svježeg voća i povrća. Također, moderan i užurbani način života često uključuje brze i nezdrave obroke s visokom kalorijskom, ali malom nutritivnom vrijednošću. Pomoć u obliku dodataka prehrani za imunitet možemo pronaći na policama ljekarni.

Beta-glukan
Najpopularniji sastojak za imunitet zasigurno je beta -(1,3/1,6)-D-glukan izoliran iz stanica kvasca. Zahvaljujući tomu što se pokazao vrlo učinkovitim i to bez nuspojava, vrlo brzo je postao jedan od najtraženijih dodataka prehrani. Beta-glukan se u crijevima apsorbira u limfatičko tkivo te aktivira stanice zaslužne za obranu organizma. Beta-glukan ima višestruko djelovanje te jača imunitet i štiti od potencijalnih upala, ali isto tako ubrzava oporavak i smanjuje simptome postojećih.

Vitamini, minerali i koenzim Q10
Ne smijemo zaboraviti na dovoljan unos vitamina i minerala. Vitamin C je već dugo poznat po svom pozitivnom djelovanju na imunitet, ali i vitamini B skupine su nužni za normalan rad imunosnog sustava. I minerali cink i željezo imaju vrlo važnu ulogu jer njihov nedostatak između ostalog može dovesti do pada imuniteta, nedostatka energije i općenito umora. Koenzim Q10 je posebno važan za energiju, ima snažno antioksidativno djelovanje, a njegova razina u organizmu opada s godinama te ga je potrebno dodatno unositi.

Related posts

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Zakon o trgovini FBiH donosi rješenje za više od 25.000 ljudi.

SAVJETNICI

Radovi na traktoru i mašinama ovih dana

SAVJETNICI

Leave a Comment