Ogromna podrška gašenju kladionica i po cijenu ukidanja radnih mjesta

Rezultati ankete Faktora: Ogromna podrška gašenju kladionica i po cijenu ukidanja radnih mjesta

Autor: A. P.

Povodom odluke Gradskog vijeća Zenica o povećanju komunalnih taksi među kojima je i oporezivanje kladionica, pojedine kladionice uključujući i Premier su najavili zatvaranje svojih poslovnica u Zenici. Zbog velikog interesa javnosti, portal Faktor je u anketi istražio stav građana o ovom potezu.

Građani kladionice smatraju štetnim po društvo

Rezultati ankete pokazuju da čak 79 posto čitaoca podržava odlazak kladionica iz Zenice zbog negativnog djelovanja kladionica na društvo. S druge strane, 2 posto čitaoca podržava povlačenje kladionica jer u njima nisu mogli zaraditi novac i bili su stalno “u minusu“.

Zbog gubitka radnih mjesta, protiv povlačenja kladionica iz Zenice je 17 posto građana, a 2 posto građana redovno zarađuje novac klađenjem i zbog toga ne žele povlačenje kladionica.

Podsjećamo, prema odluci Gradskog vijeća Zenice o povećanju komunalnih taksi, kladionice će plaćati i do 50.000 KM po uplatnom mjestu.

Pored kladionice Premier, danas je i Lutrija BiH najavila da u subotu, 31. decembra 2016. godine, prestaju sa poslovanjem u svim svojim objektima na teritoriji Zenice.

Ova odluka je, navodi se u saopćenju, posljedica primjene Odluke o visini komunalnih taksi na teritoriji grada Zenice, koja je donesena 29. decembra 2016. godine.