Image default
Arhiva

Odlazi nam veliki prijatelj hafiz Bugari

Pročitali smo u medijima da je hafiz Sulejman Bugari imenovan za savjetnika reisu Fejziću u Crnoj Gori za da'wu.

Svi su mislili da je ta pozicija eksterne, saradničke prirode, dok se od jutros po Sarajevu ljudi nisu počeli zabrinuto pitati, dali je istina da hafiz Bugari odlazi iz našeg grada da živi i radi u Podgorici, piše novinska agencija Patria.

-Nisam znao dati odgovora, kaže nam jedan sarajevski imam, a onda sam nazvao svog kolegu i ahbaba hafiza Bugarija, da izravno provjerim o čemu se radi.

Razgovarali smo zadugo. I, nakon tog razgovora, mogu da kažem, tužan i pretužan, istina je: hafiz Sulejman Bugari napušta naš grad – Sarajevo, našu zajednicu – Islamsku zajednicu u BiH, i našu domovinu – Bosnu i Hercegovinu. Hafiz se seli i odlazi da živi i radi u Podgoricu, u Crnu Goru i u tamošnju Islamsku zajednicu, kaže nam ovaj sarajevski imam.

Mada je hafizu Bugariju, kako potcrtava, Sarajevo njegov grad, Islamska zajednica u BiH njegova zajednica i Bosna i Hercegovina njegova domovina i nikada ih neće suštinski ostaviti niti emotivno napustiti.

-Hafiz Bugari je donio odluku, koja je neopoziva, da čini hidžru u ime Allaha, dž.š., u Podgoricu. Zajedno sa svojom porodicom. I ovo je njegova odluka, kaže naš sagovornik, mada mu hafiz nije želio govoriti o razlozima.

Svaka je hidžra svojevoljna, radi se i čini svojom voljom, ali ni jedna hidžra nije dobrovoljna, jer niko je ne čini drage volje.

Tako je i naš hafiz, zbog određenih pritisaka i stega, morao učiniti hidžru. U Podgorici su mu obećali potpunu slobodu u misijskom radu, kao odgovornom čovjeku. U Sarajevu je, nažalost, u posljednje vrijeme, u tom smislu osjećao nelagodu i trpio nerazumijevanje, kaže Patrijin sagovornik i dodaje:

-Kaže da je svjestan koliko je velika ova stvar! U Sarajevo se dolazi, iz Sarajeva se ne odlazi. Ovdje su bili i živjeli naši najveći alimi. Sarajevo je naš centar u svakom smislu. Ali, nažalost, mora ići.

Plakao je dok je ovo govorio. Plakat će i Sarajevo, zasigurno, za hafizom Sulejmanom Bugarijem.

Related posts

Kriptovalute: Bitcoin

Bijeg od pogane vlasti: Ovi što sada bježe, nikome neće slati devize

Cazinjani pred Ramazan spremaju manifestaciju. ” Ramazanski vozić”

Leave a Comment