Image default
Arhiva

Odlaze doktori medicine i stomatologije iz BiH

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH (SSSDMiSFBiH) saopćio je danas da pokušava na sve načine da zaustavi devastaciju zdravstvenog sistema, koja se ogleda i u stalnom odlasku doktora medicine i stomatologije iz BiH, “sada već s razmjerama egzodusa”.

U soapćenju se navodi da gotovo dva mjeseca traje iščekivanje početka pregovora ovog sindikata i nadležnog Federalnog ministarstva zdravstva, mada su svi prethodni zakonski uvjeti ispunjeni za njihov početak.

“U više navrata smo se obraćali Federalnom ministarstvu zdravstva za određivanje tačnog datuma početka pregovora, ali odgovora praktično nije bilo. Također, s obzirom  na to da sadašnji kolektivni ugovor  prestaje važiti nakon određenog perioda, smatrali smo izuzetno bitnim da isti bude što prije formuliran i potpisan od  oba reprezentativna sindikata iz oblasti zdravstva u FBiH. Do sada se desilo da je jedan sindikat (Sindikat zaposlenih u zdravstvu) potpisao tekst kolektivnog ugovora, a s drugim pregovori nisu ni počeli.To dovodi do situacije da doktori medicine i stomatologije u FBiH mogu ostati bez zajamčenih prava koja im garantuje kolektivni ugovor, s obzirom  na to da SSSDMiSFBiH nije još pristupio pregovorima o kolektivnom ugovoru, a po zakonu o radu, dužan je to da učini”, saopćeno je iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

Related posts

Sigurni i isprobani: 50 savjeta za sretan brak i dugotrajnu vezu

Mirza Delibašić – sportaš mekog srca i zlatne ruke

Šta kažu u udruženju poljoprivrednika FBiH o stanju u malinarstvu

Leave a Comment