Odbi od Bosne – Otvoreno pismo Kolindi i Plenkoviću

Novo pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske, pošto se ponašaju kao da prethodna nisu pročitali: PUSTITE, VIŠE, BOSNU I HERCEGOVINU NA MIRU !

Gospodo Kolinda Grabar Kitarović i gospodine Andreje Plenkoviću!

U veoma kratkom vremenskom intervalu dali ste nam povoda da vam se ponovo otvoreno obratimo i, napominjemo, da ćemo to nastaviti činiti sve dok se na nedopustiv način bavite našom domovinom Bosnom i Hercegovinom, odnosno njenim suverenitetom i teritorijalnim integritetom. A, bavite se uporno i gotovo svakodnevno. Naravno, barem nama niti svim iole politički pismenim ljudima ne možete svoje krajnje nakane prodati pod “dobronamjernu brigu za svoje sunarodnike u BiH”, a niti možete očekivati da će vam velika većina osviješćenih građana BiH povjerovati da se zalažete za neki boljitak naše zemlje, te da podržavate njen suverenitet i teritorijalni integritet, kada “ispod stola” radite upravo suprotno.

O čemu se sada radi ovaj put?

Pa radi se o tome da smo ostali konsternirani u povodu vaših čestitki upućenih novoizabranom predsjedniku SAD kada ste iskoristili i tu priliku da i njemu, koji još nije ni kročio u Bijelu kuću, pripomenete kako “očekujete od njega da će voditi računa i o Bosni i Hercegovini…”

Da pripomenemo ovom prilikom građanima lojalnim RBiH koji će čitati ovo otvoreno pismo vama da od novoizabranog američkog Predsjednika nista zatražili da ”vodi računa” o Hrvatskoj, kao državi čija se predsjednica i premijer obraćaju Trumpu, nego o drugoj, za vas stranoj, međunarodno priznatoj i nezavisnoj državi – Bosni i Hercegovini. Pa to je, gospodo predsjednice i premijeru Republike Hrvatske, najblaže rečeno, diplomatski skandal, te međunarodno-pravni nonsens! Zapravo, pravno gledano, to se zove nastavak agresije na našu državu političkim i drugim sredstvima. Šta vi mislite ko ste pa da od Amerike tražite tako nešto za drugu, suverenu državu? Naravno da ispod te vaše inicijative, kao i svih vasih prethodnih ”inicijativa”, ”ideja” i ”istupanja” o našoj državi, bez dvoumljenja iščitavamo da se radi o istoj matrici, a ona je stvaranje uvjeta za neki novi “Dejton 2” u kojemu bi se konačno dobio taj III entitet, odnosno realizirao zločinački projekt Franje Tuđmana i Mate Bobana (koji je, da napomenemo opet, okrunjen sa 111 godina robije po nepravosnažnoj presudi Haškog tribunala u slučaju ”Prlić i ostali”), a čime bi se Bosna i Hercegovina definitivno raspala kao država. To je, gospodo, ono na čemu se temelje svi vaši ”istupi”, ”inicijative” i ”istupanja” ! Nemate pravo na to niti po Ustavu Republike Hrvatske (briga za Hrvate u dijaspori, pa i u BiH, ne podrazumjeva miješanje u unutarnje stvari BiH), niti po međunarodnome pravu.

Od vas kao i u našim dosadašnjim komunikacijama ponovo tražimo da se jednom, konačno i zauvijek okanite više Bosne! U našem prošlom obraćanju vama spomenuli smo historijske činjenice koje nedvojbeno govore da Bosna i Hercegovina nikada u svojoj hiljadugodišnjoj historiji nije bili ni srpska i hrvatska zemlja, ali da su dijelovi Hrvatske (a i Srbije) bili u sastavu naše države, te da u njoj do kraja XIX vijeka nisu živjeli ni Srbi ni Hrvati već samo jedan narod – Bošnjaci tri vjeroispovjesti. Nadali smo se da su za nekoga na vašim pozicijama se historijske činjenice za koje postoji i niz autentičnih, historijskih dokumenata čime se iste mogu lahko dokazati, nešto što je lahko razumljivo. Nažalost, sudeći po vašim najnovijim istupima koji su povod ovog našeg obraćanja vama, vjerujemo da nam se vrijedi držati izreke koja veli da je “ponavljanje majka učenja…”, te smo vam iste historijske činjenice (ovaj put samo ukratko) ponovo naveli, a vas upućujemo na naša prethodna pisma vama za malo detaljniji osvrt na iste.

Podsjećamo vas da je bivši predsjednik Stjepan Mesić bh. Hrvatima, kada bi došli u Zagreb tražiti potporu za realiziranje svojih ustavnih prava u BiH, znao pokazati gdje im je glavni grad, jasno pokazavši i dokazavši svojim izjavama i postupcima da to nije Zagreb.

Također vas podsjećamo da je Bosna i Hercegovina jedina (i matična) domovina njenog najbrojnijeg naroda – Bošnjaka. Nadalje vas podsjećamo i da je preko 25.000 Bošnjaka – državljana RH sudjelovalo u Domovinskome ratu, a njih preko 1.100 je položilo svoje živote za slobodnu Hrvatsku. Našli ste nedostojanstven, te veoma ružan i uvrjedljiv način da se za to zahvalite i Bosni i Hercegovini i njenom najbrojnijem narodu!

bosnjaci-domovinski-ratrijeka-79

Ovom prilikom također želimo reagovati i na vašu političku harangu protiv pravosudnih institucija BiH, a u povodu hapšenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju. Zašto i kojim pravom se vi uopće uplićete u taj pravosudni proces u drugoj državi? Kao i do sada ni u ovoj situaciji vaši politički pritisci se ne mogu podvesti pod “brigu o Hrvatima u BiH”. Treba li da vas podsjetimo da je prilika Hrvatske za brigu za posavske i bosansko-krajiške Hrvate propuštena ranih 90-tih od strane Vrhovnika Franje Tuđmana, temeljem njegovog sporazuma sa Miloševićem u Karađorđevu kojim je isti ”prodao” posavske i bosansko-krajiške Hrvate Miloševiću u zamjenu za Kninsku krajinu! To već odavno nije tajna, ali jeste javni pokazatelj onoga što se stvarno skriva iza navodne ”brige” Hrvatske za bosanskim Hrvatima, a što se svodi na brutalan pokušaj da se prigrabi dio teritorije jedne, za Hrvatsku, strane i nezavisne države. Posavski i bosansko-krajiški Hrvati su tada pušteni niz vodu, a nad njima se i danas nastavlja etničko čišćenje u genocidnoj tvorevini o čemu svjedoče i izjave i javni istupi banjalučkog biskupa Franje Komarice. Stoga, pustite pravosudne organe BiH neka rade svoj posao jer nemate nikakvo pravno miješati se u sudstvo naše nezavisne, suverene, a za vas svakako i u svakom pogledu (pravno i politički) strane države, jer na to nemate pravo koliko ni mi ne bismo imali pravo miješati se u rad pravosudnih organa vaše države. Konačno shvatite da Bosna i Hercegovina nije pod vašim tutorstvom niti je vaša kolonija kakvom je očito vidite. Vašu ličnu percepciju iste sačuvaje za sebe, jer ona nas ne interesira, a vaše javno ispoljavanje iste predstavlja, po međunarodnom pravu, akt agresije na našu zemlju čime se samo nanovo potvrđuje uloga Hrvatske u agresiji na našu državu iz perioda 1992-95.

Konačno, ni mahalaška i smušena izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u povodu hapšenja u Orašju (“hapšenje je bilo nespretno i nespretno…”) na daje vama za pravo da se miješate u unutarnje stvari BiH, jer dotični, neovisno o funkciji koju trenutno obnaša u državnome Predsjedništvu, ne predstavlja sve Bošnjake niti ostale lojalne građane BiH. A njegova šutnja na vašu, potpuno nediplomatsku čestitku Trumpu, vam ne daje za pravo da se na takav način “zalažete za Bosnu i Hercegovinu”. Vi se brinite o Hrvatskoj i njenim građanima kao i brdu problema i jada u kojem mnogi od njih žive, jer je za očekivati da ste istih svjesni. O bh. Hrvatima možete se brinuti na način na koji ste to Ustavom obavezni, ali ne na način koji predstavlja akt političke agresije na našu zemlju. Pustite konačno našu domovinu na miru i “ne pomažite joj” na takav način. To je jedino što može biti za dobrobit obje zemlje i njihove narode i građane.

U ime FB Grupe “Zahtjev za povratak u život Ustava RBiH” – članovi njenog rukovodstva:

https://www.facebook.com/groups/ustavrbih/ :

1 mr sci. Dženana DELIĆ, profesor Poslovnih studija i prava (u penziji) izbjeglica iz Travnika, živi u Velikoj Britaniji

2. dipl. oec. Bedrudin GUŠIĆ, slobodni novinar i publicist, prognanik iz Banja Luke, Boston, USA

3. Anto TOMIĆ direktor NVO Građanski monitoring, preživio logore Keraterm, Omarska i Trnopolje,(rođen Banja Luci, živio u Ljubiji, radio u rudniku Omarska, sada u Hamburgu, Njemačka)

4. dipl. iur. (sa položenim pravosudnim ispitom) Nihad FILIPOVIĆ, slobodni novinar i publicist, prognanik iz Ključa, živi u Weru, Velika Britanija

5. Selma ĆEHIĆ, bivša Viša savjetnica za područja ekokoliških i energetskih statistika i statistike sigurnosti hrane; doktorant na interdisciplinarnom studiju „Zaštita okoliša“ (rođena u Sarajevu, živi u Republici Sloveniji)

izvor : bedrudingusic