Image default
Arhiva

Objavljene tajne informacije o ruskom “Prohodu 1”

Ministarstvo odbrane otkrilo je tajne informacije o “Prohodu 1”, njegovom usavršenom robotskom sistemu za čišćenje od mina.

“Prohod 1” je napravila ruska fabrika mašina “Uralvagonzavod” i on se zasniva na oklopnom vozilu za razminiranje BMR-3M, navodi “Rasijska gazeta”.

Međutim, za razliku od BMR-3M, taj robotski sistem je opremljen novom mrežom TMT-C koja može da uništi različite vrste mina, uključujući i radio-kontrolisane bombe.

Originalni BMR-3M upotrebljava šasiju tenka T-90, ima motor snage hiljadu konjskih snaga i unapređenu zaštitu od mina.

BMR ima tročlanu posadu. Prednji trup vozila i kabina pokriveni su dinamičnim zaštitnim kontejnerima. Vozilo može da poveze tri deminera i opremljeno je mitraljezom od 12,7 milimetara i osam raketnih bacača za dimne zavese.

Što se tiče “Prohoda 1”, njime se daljinski upravlja iz mobilnog komandnog punkta u kamionu “Kamaz”, dok je komunikacija između operatera i vozila zaštićena od smetnji i elektronskog rata.

Vozilo “Prohod 1” također može automatski da ide zadatom maršrutom, navodi list.

“Prohod 1” može da prolazi kroz minsko polje širine 4,5 metara i neutrališe kontaktne i magnetske mine, kao i municiju s fitiljem na površini, u snijegu ili tlu. U izvještaju objavljenom sredinom jula navedeno je i da je “Prohod 1” uspješno prošao državna ispitivanja.

Krajem marta mediji su objavili da će drugi ruski deminerski robotski sistem “Uran 6” biti korišt́en u sirijskom gradu Palmiri na čišćenju od eksplozivnih naprava zaostalih poslije IDIL-a, nakon što je taj historijski grad oslobođen od terorista, prenosi B92.

Related posts

MMA: Bosanac Irman Smajić prvak svijeta.

Malinari pod vedrim nebom opet pogođeni nevremenom

SADNJA PAULOVNIJE KAO ISPLATIVA INVESTICIJA

Leave a Comment