Image default
Arhiva

Obilježavanje godišnjice masakra na Trgu R4BIA , trgu Šehida …

Poziv za javno okupljanje…

Egipatska Unija u Bosni i Hercegovini organizira protesnu vožnju kroz Sarajevo povodom obilježavanja masakra nad nevinim civilima na trgovima Rabia i Nahd, koji su bili nastavak mnogobrojnih masakara od početka vojnog udara.

Mjesto okupljanja je plato ispred Istiklal džamije na Otoci.

Maršuta protesne voženje je od Otoke do Baščršije pa do centra Ilidže sa završetkom pred ambasadom Egipta.

Vrijeme okupljanje 13:30 h
Pocetak 14.00 završetak 15.30 h

Pridružite se i pozovite druge!

Egipatska Unija u BiH

Augusta 14. godine 2013., egipatske snage sigurnosti nasilno su ugušile proteste u dva kampa.

Preovladavale su scene za koje su Egipćani mislili da ih nikada neće vidjeti.

Stotine mrtvih tijela na ulicama trga Rabia al-Adawiya u centralnom Kairu i trga Nahda u Gizi. Ubili su ih vojska i policija, a neki su živi spaljeni.

Egipatske sigurnosne snage upale su u dva kampa aktivista koji su protestovali protiv vojnog udara i zbacivanja prvog demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija.

Deseci hiljada pristalica Muslimanske braće i drugih demokratskih aktivista 48 dana su kampovali na glavnom protestu na trgu Rabia al-Adawiya osuđujući vojni udar i zahtijevajući Mursijev povratak.

Tokom tog vremena, provladine novine, radio i TV stanice provodili su usklađenu kampanju demonizacije demonstranata.

„Prekinuti proteste na Rabiji po svaku cijenu, čak ako ih treba sve pobiti“, kao i: „Moramo očistiti grad i zemlju od tih prljavih ljudi“, prenosili su prorežimski mediji.

Jasan zločin protiv čovječnosti

Manje od sedam dana nakon muslimanskog blagdana Bajrama, egipatski državni tužilac odobrio je zahtjev snaga sigurnosti za nasilno rastjerivanje demonstranata.

Human Rights Watch opisao je rezultat te vojne akcije kao zločin protiv čovječnosti. Najmanje 850 ljudi je ubijeno, uključujući žene i djecu, dok su hiljade ranjene.

Tadašnji potpredsjednik Muhamed El Baradei, koji je i sam podržao vojni udar, podnio je ostavku u znak protesta, te pobjegao iz zemlje u strahu od vojnih vlasti.

Nekoliko novinara ubijeno je u masakru, uključujući i britanskog snimatelja Mikea Deana, koji je radio za Sky News.

U očitom pokušaju brisanja svih tragova onoga što se dogodilo, cijeli protestni kamp je spaljen do temelja, uključujući i glavnu džamiju. Nju je vojska kasnije obnovila, a nedavno je preimenovana. Sada nosi ime po tužiocu koji je ubijen u bombaškom napadu ove godine.

Human Rights Watch u svojem izvješću navodi kako su egipatske oružane snage namjerno ubile barem 817 prosvjednika za vrijeme prošlogodišnjeg masakra koji je HRW proglasio barem podjednako stravičnim kao što je bio masakr na kineskom trgu Tiananmen.

Izvješće, koje u završnoj verziji broji 195 stranica, temelji se na intervjuima s 122 preživjelih i raznim svjedocima te se u njemu zaključuje kako su egipatska policija i vojska “sistematično i namjerno ubijali uglavnom nenaoružane prosvjednike na temelju političkih smjernica” u operacijama koje su “vjerojatno zločin protiv čovječnosti”.

U izvješću se preporuča poduzimanje istrage spram nekoliko pojedinaca u egipatskom sigurnosnom aparatu te da ih se drži odgovornima za ulogu u planiranju tog i drugih masakra koji su se dogodili prošlog ljeta. Među navedenim pojedincima nalazi se i Abdel Fatah al-Sisi, sadašnji predsjednik Egipta koji je u to vrijeme bio ministar obrane, prenosi The Guardian.

pravisavjeti.info

Related posts

U kojim zemljama važe bh. vozačke dozvole

Šta banka radi sa vašim novcem ?

Neka nova priča u Krajini

Leave a Comment