Običan dan bauštelca preko grane

Kako izgleda jedan dan bauštelca u tuđini .
Ako si i mislio da je Njemačka Dženet na zemlji u kojoj teku med i mlijeko, a žuljevi na rukama su nepoznat pojam, fakat ću vas razočarati ..

Kakav je tipičan dan našeg bauštelca koji radi u Njemačkoj.

Glavni lik naše priče je 32-godišnji Mujo, koji je u Njemačku otišao zbog posla.

05:30 Mujo se budi. Obavlja jutarnju higijenu, popije kavu. Zahvali se Svevišnjem što je osvanuo .Sprema se za posao u svoj ofice . Dobro, nije baš ofice . Više garaža… Do posla se ide nogostupom jer nije daleko.

7:00 Mujo je na poslu. Švabo respektuje preciznost i točnost, nema kašnjenja. Iako, šef je naš, ali rođen u Njemačkoj. Mujo s kolegama slaže halat u prikolicu i kreće na ‘bauštelu’.

7:30 Ekipa je na ‘baušteli’. Njihova ‘bauštela’ su vrtovi, u 90 % slučajeva privatni. Rade sve što ima veze s vrtovima – kose, plijeve, režu, ruše, postavljaju terase… Radi se 10 sati. Nekad više, rijetko manje. Doduše, sad će biti nešto kraći radni dan kako su i dani kraći. Ako osjete da rade s previše ‘ćeifa’, momcii uzimaju pauzu od 5 minuta. Pauza za ‘malcu’ je pola sata. Ovako se radi od ponedjeljka do subote, s tim da se subotom radi kraće, oko 6 sati.

Mušterija ima svakakvih, ali uglavnom su u redu, kaže Mujo. Uglavnom dobiju i kahvu. Da, švabska kahva je u usporedbi s turskom tako rijetka ‘da se kroz nju vidi moj rodni grad’, kako to slikovito kaže Mujo, ali poklonjenoj kahvi se ne gleda u…gustoću. Problem znaju biti komšije.

Komšijski odnosi ponekad su loši pa znaju buniti; ‘Zašto mu je list pao u bašču, a ti moraš rušiti 10 metara visoko drvo koje je samo 2 metra od njegove ograde’, objašnjava Mujo.

17:30 Umorni od posla, vraćaju se u garažu ostaviti halat i polako kreću kućama. Mujo odlazi u granap po nešto za večeru. Otušira se, pojede večeru, eventualno se čuje se sa faimilijom, prijateljima i curom.

21:30 Spavanje.

I sutra sve ispočetka.

Jedini pravi odmor je – nedjelja.

I to ti je to lipi moji balkanci , kaže kroz smijeh naš sugovornik .