Image default
Arhiva

Novosti vezane za otkup organskih proizvoda

Turska kompanije “Organik Elhamra“ zainteresirana za otkup organskih proizvoda

Predstavnici Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH razgovarali su s predstavnicima turske kompanije A&L Organik Elhamra sa sjedištem u Istanbulu, čija je proizvodnja već 11 godina orjentirana na organsko sušeno voće, saopćeno je danas iz ovog saveza.

Neslućene mogućnosti za plasman

Neslućene mogućnosti za plasman

 

Predstavnici pomenute kompanije su izrazili želju za dugoročnom ugovorenom proizvodnjom i otkupom organskih certificiranih proizvoda, pri čemu je predsjednik Saveza Sejad Herceg naveo da je planirano uključiti oko 500 ljudi u navedeni projekt.

Planiran je otkup sušenog voća (malina, kupina, borovnica, aronije, drijenjka…), kao i žitarica u zrnu.

Također, u narednom periodu je planirano podizanje novih zasada voća, koji će biti pod organskim statusom, dok će organski poljoprivredni proizvođači imati zagarantiran otkup piše faktor.ba .

Predstavnici turske kompanije su obišli imanje i pogone Organske proizvodnje “Herceg“, te kompanije Halilović d.o.o. iz Ilijaša, koje dugi niz godina imaju certifikate organske proizvodnje.

– Prepoznat je potencijal i kvalitet organskih proizvoda, pa se nadamo da će i nadležne vlasti u narednom periodu podržati organske poljoprivredne proizvođače, da bi u konačnici imali proizvod konkurentan na  evropskom tržištu i iskoristili nebrojene prednosti koje organski sektor može ponuditi našoj državi – saopćeno je iz Saveza Organsko FBiH.

 

Related posts

BK Cazin opet na lovu na medalje

Naše gore list : Ajla i Zlatan Akšamija

Kako se besplatno promovirati na internetu?

Leave a Comment