Image default
Arhiva

Novoizabrani načelnici i vijećnici zakletvu bi trebali položiti u Potočarima

Predsjednički izbori u SAD-u održat će se 8. novembra ove. Nakon što bude izabran novi predsjednik/ica, uslijedit će inauguracija tokom koje će novi predsjednik/ica Amerike položiti zakletvu držeći ruku na Bibliji. Tako se to radi u Americi. Na sličan način, sa rukom na Bibliji, skoro u cijeloj Evropi polaže se zakletva nakon što neko bude izabran na određenu funkciju. Nikad do sada nisam uočio da su u BiH ljevičarski, ateistički, sekularistički i slični pobornici, aktivisti, novinari i intelektualci problematizirali polaganje zakletve propraćeno držanjem ruke na Bibliji.

U BiH su okončani Lokalni izbori 2016. Centralna izborna komisija potvrdila je rezultate i slijedi dodjela certifikata izabranim vijećnicima i načelnicima. Onda će i oni da polože zakletvu. Da se pitam, k'o što se ne pitam, naredio bih, odnosno pozvao bih sve bošnjačko-muslimanske izabrane vijećnike i načelnike, iz svih općina, da, osim zvaničnog polaganja zakletve u svojim općinama, kolektivno, zajednički polože zakletvu i u POTOČARIMA, među svim onim bijelim nišanima, svjedocima genocida. Da, pri tom, drže ruku na Kur'anu i da se zakunu da će štititi BiH i raditi u korist naroda, a ne za opći interes. Pozvao bih i reisa mr. Husejna ef. Kavazovića da prouči dovu, da zamoli Svevišnjeg da im bude na pomoći, ali i da prizove Božije prokletstvo na one koji bi naušrb općeg dobra nastojali samo da zadovolje lične interese. Da se razumijemo, bilo bi mi plaho drago kada bi i svi ostali vijećnici i načelnici, koji nisu muslimani, položili zakletvu u Potočarima, držeći ruku na svojoj svetoj knjizi, da će raditi u interesu BiH i građana koji su ih birali. Neka i oni dovedu svoga vjerskog autoriteta koji će uputiti molbu Bogu da im pomogne, ali i da i na njih prizove Božije prokletstvo ako budu radili isključivo za sopstveni šićar.

Ako se ovo ne može organizirati na nivou cijele BiH, volio bih kada bi, recimo, Sead Džafić, novoizabrani kalesijski načelnik, pokupio kalesijske vijećnike i odvezao ih u Potočare da se tamo zakunu da će raditi za dobro Kalesije.

Za portal www.pravisavjeti.info piše :Fahrudin Sinanović

Related posts

Crveno zlato: Ljekovitost maline

Stanje na putevima

Hakeri provaljuju bankovne sustave kako bi došli do vaših računa

Leave a Comment