Image default
Arhiva

Novi zakon: Kazna ako je suvozač pijan

Zakon o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH trebao je da stupi na snagu, ali je vraćen na doradu. Ovaj zakon je čista kozmetika i opasnost će i dalje vrebati na svakom ćošku, jer je akcenat stavljen na visoke kazne a ne na prevenciju, smatraju stručnjaci iz oblasti saobraćaja, javlja BN televizija.

Drakonske kazne, a preventiva nula, tako novi Zakon o sigurnosti saobraćaja ocjenjuju neki stručnjaci iz oblasti saobraćaja, ističući kako je struka novim zakonom htjela da spriječi nesreće i smrti na putevima, dok su se političari uhvatili kako što više kazni da naplate.

“Ispit je nula jer se provodi kako se provodio prije 40-50 godina, sveden na četiri poligonske radnje koje svijet ne poznaje u obuci”, smatra Zdravko Ivić, predsjednik Udruženja auto-škola Banjaluka.

S druge strane, postoje mišljenja da je zakonski riješeno pitanje preventive uvođenjem teoretske nastave koju izvode licencirani saobraćajni inženjeri, ali da je problem slaba ili nikakva zainteresiranost za ta predavanja.

“Zato je moj prijedlog bio ranije da preventiva, ipak, bude preko osnovnih škola, jer djeca tada najlakše upijaju znanja. Kad se formira čovjek da se formira i saobraćajna kultura”, kaže Slobodan Vujić iz AMD Sigurnost Bijeljina.

“Tu je ušao svako, ne mora značiti da ako je čovjek diplomirao na saobraćaju da je stvoren za obuku, jer obuka je jedna specijalnost, pa bi trebalo da ljudi koji to rade da malo više znaju o obuci”, kaže Zdravko Ivić.

U regularnost polaganja i vještinu i spremnost vozača početnika sumnjaju i građani.

Struka je predlagala da se uvede obaveza da se postave dvije kamere u automobil u kojem se polaže vozački ispit kako bi se provjerila regularnost, ali ima i mišljenja da to zahtijeva dodatna finansijska sredstva i na neki način remeti mir.

Veliki problem je i to što je u novom zakonu predviđeno da se do najteže kategorije D može doći direktno sa B kategorije.

otisak.ba

“Gdje ćemo dozvoliti da sa B kategorije može polagati čovjek koji nije osjetio ni šta je vozilo, da nam vozi djecu, a nije vozio ni paketiće. Zar je to normalno? D je najveća kategorija, tamo se radi o masi ljudi. Zar je isto rasuti ljude i paketiće? Paketiće ćemo pokupiti, ljude nikad nećemo”, kategoričan je Ivić:.

Da sigurnost na putevima nije na zadovoljavajućem nivou pokazuju i policijski izvještaji.

“U mjesecu oktobru registrovano je osam saobraćajnih nezgoda koje su prouzrokovali početnici vozači do dvije godine vozačkog iskustva, što je za 700 posto više u odnosu na isti period protekle godine”, saopćeno je iz CJB Bijeljina.

I dok preventiva nikoga ne zanima, a žrtve se zbrajaju, političari pripremaju visoke kazne: 100 do 300 KM kazne za vozače koji budu pričali na telefon tokom vožnje, od 400 do 1.000 KM za prekoračenje brzine od 30 km na sat, 40 KM ako na mjestu suvozača bude pijana osoba.

 

Related posts

Svemirski staklenik na Antarktiku: Biljke bez zemlje i dnevnog svjetla

Fahrudin Sinanovic o vaktu i zemanu

Stanje na cestama

Leave a Comment