Image default
Arhiva

Novi udar dolazi: Gorivo u BiH poskupljuje

Usvojeni tekst Zakona o akcizama u BiH predviđa da se cijena cestarina, koje su bh. građani do sada plaćali 0,10 KM po litru, poveća za 0,15 KM po litru goriva. Kod naftnih derivata, za koje cestarine do sada nisu plaćane, one će biti povećane za 0,25 KM po litru.

Međutim, kompanije koje se bave prometom nafte i naftnih derivata će, zavisno od pumpe do pumpe, biti prinuđene povećati cijene goriva za 20-25 feninga po litru, jer u startu moraju povećati cijene za 15 feninga, ne računajući PDV i dodatne obaveze.

“Mi moramo povećati cijene goriva za 15 feninga plus PDV. Automatski moramo povećati cijene do 20 feninga na svojim benzinskim pumpama, jer imamo veće namete. Moramo popisati zalihe i platiti na popisane zalihe, 1. i 2. u mjesecu, te obaveze”, kazali su nam iz jedne privatne bh. kompanije.

Istakli su nam da moraju obračunavati PDV na daljnju prodaju, što su predstavnici vlasti do sada prikrivali, a što iznosi više od 18 feninga bez ostalih obračuna.

Energopetrol i Ina

U kompaniji Energopetrol nam je rečeno da je očekivano da će u narednih nekoliko dana, prije stupanja na snagu spomenutog zakona, frekvencija na pumpama biti veća, ali da ne smatraju da će to stanje duže trajati.

“S obzirom na to da su obaveze prema državi jedan od značajnijih faktora u formiranju cijena, cijene goriva će rasti i na Ina i Energopetrol benzinskim pumpama sa stupanjem na snagu izmjena zakona. Ina i Energopetrol će ispratiti izmjene povećanjem cijena u skladu sa zahtjevima novog zakona”, kazala je Lejla Arifagić iz Energoinvesta za Klix.ba.

Istakla je kako se nadaju da će se sredstva prikupljena na ovaj način iskoristiti za izgradnju cestovne infrastrukture, što će doprinijeti uređenju bh. tržišta i približavanju evropskim standardima

Masovno tankanje

Savez za promjene podsjetio je u saopćenju građane u Republici Srpskoj da ne zaborave sutra napuniti rezervoare jer će gorivo u Bosni i Hercegovini od prekosutra biti skuplje za 18 feninga po litru.

“Podsjećamo da 1. februara u BiH počinje primjena Zakona o akcizama koji je usvojila akcizna koalicija partija Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića”, saopćeno je iz Informativne službe Saveza za promjene.

Sličnu akciju je prije nekoliko dana pokrenulo Udruženje Restart iz Republike Srpske.

Foto: Facebook screenshot

Foto: Facebook screenshot

“Organizacija ‘Restart Srpska’ vas poziva da 31. januara 2018. učestvujete u akciji kolektivnog točenja goriva na benzinskim pumpama širom Republike Srpske. O čemu se radi? Ideja je da okupimo što je moguće veći broj ljudi i do vrha napunimo rezervoare naših automobila prije stupanja akciza na snagu i tako, makar u februaru, bojkotujemo točenje goriva”, saopćeno je iz Restarta.

Velike gužve

Direktor kompanije HIFA d.o.o. Muris Hadžimehić kazao je za Klix.ba kako u toj kompaniji očekuju da će biti velike gužve danas i sutra, bar kada je riječ o fizičkim i pravnim osobama.

“Evo i ja sam imam namjeru danas ili sutra rezervoar u svom automobilu natankati do vrha, a to svima preporučujem. Krajnji potrošač, ukoliko uspije kupiti gorivo po ovoj cijeni – to će biti to. Od 1. i 2. februara idu poskupljenja, sve zavisno od grupacije do grupacije. Bit će gužvi danas, sutra pogotovo. Poslije toga će, pretopstavljamo, biti manji odziv dok se psihološki ne prihvati nova cijena”, kazao nam je Hadžimehić.

Istakao je da je njegov lični stav da nije trebalo doći do povećanja nameta, jer to otežava kompanijama koje se bave prometom goriva, ali moraju poštovati zakon.

Related posts

Grom udario u avion u letu

Obavještenje: Lažna predstavljanja u ime Euroexpress brze pošte

Stanje na putevima

Leave a Comment